Whipple hastalığı

1990

Genellikle orta yaş üzerindeki erkeklerde görülen ve multisistem yerleşim gösteren Whipple hastalığı nadir görülen bir hastalıktır. Etiolojisi tam olarak bilinmemektedir. Klinik olarak ishal, kilo kaybı ve karın ağrısı mevcuttur. Hastalıkta tam koydurucu histopatolojik değişiklikler ince barsaklarda gözlenir. Olgumuz 58 yaşında erkek hasta olup 8-10 yıldır devam eden ishal ve eklem ağrıları mevcut idi, Yapılan ince barsak biyopsilerinde Whipple Hastalığının histopatolojik değişiklikler görülmüştür. Olgu nadirliği dolayısı ile yayınlanmıştır.
Whipple disease is a rare multisystemic disorder commonly seen in men over middle age. Etiology is unknown. Clinical findings include diarrhea, abdominal pain and loss of weight. Diagnosis is based on histopathologic alterations observed in the small intestines. Our case is a 58 year old male who has had chronic diarrhea and joint pains for 8-10 years duration. Biopsies of the small intestine revealed histopathologic alterations specific for whipple disease. This case was published because of the rarity of this disease.

Whipple hastalığı, Whipple's disease

Yerci, Ö. vd. (1990). ''Whipple hastalığı''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 17(3), 505-509.