Broylerlerde tibial diskondroplazi ve besleme ile ilişkisi

2000-11-30

Günümüze kadar, broylerlerde yapılan seleksiyon çalışmaları sonucunda, canlı ağırlık ve karkas ağırlığında önemli bir artış elde edilmiş ancak, bu artış tibial diskondroplazi olarak bilinen bacak kusurunun oluşmasına neden olmuştur. Bu yüzden, son yıllarda etlik piliçlerde tibial diskondroplaziye neden olan faktörleri araştırmaya yönelik çalışmalar yoğunluk kazanmıştır. Bu derlemede kanatlılarda tibial diskondroplaziye neden olan etmenler incelenerek besleme ile tibial diskondroplazi arasındaki ilişki tartışılmıştır.
Up till now an important increase was happened at body weight and carcass weight, as a result of selection search in broiler, but, this increase was the cause of formation to leg defect which knows tibial diskondroplasia. Consequently, resent years to became dense relation with the cause of dyschondroplasia in broiler chick’s search. In this review, describing the causes of tibial dyschondroplasia in broilers, relationship between nutrition and tibial dyschondroplasia were discussed.

Tibial diskondroplazi, Tibial dyschondroplasia, Broyler, Seleksiyon, Besleme, Broiler, Selection, Feeding

Deniz, G. (2001). "Broylerlerde tibial diskondroplazi ve besleme ile ilişkisi". Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 20(1-2), 181-185.