1992

Bu çalışmada, Bursa'da TOFAŞ SAS, OYAK-RENAULT ve DSİ. NİLÜFERSPOR takımlarında basketbol oynayan genç, yıldız ve küçük yıldız takım oyuncularında, gürültünün optik ve akustik reaksiyon zamanlarını etkileyip etkilemediği araştırıldı. Çalışmamıza, yetmişbeş denek sporcu gönüllü olarak katıldı. Genç takım basketbolcuları yaş ortalaması: 18.36 + 0.48. Yıldız takım basketbolcuları yaş ortalaması: 16.52 + 0.50. Küçük yıldız takım basketbolcuları yaş ortalaması: 14.56 + 0.50. Basketbolcuların optik ve akustik reaksiyon zamanları, reaksiyon zaman ölçer aleti kullanılarak alındı. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde t testi kullanıldı. Sonuçta; basketbolcuların optik ve akustik reaksiyon zamanlan arasında anlamlı bir fark olmadığını söyleyebiliriz (p > 0.05).
In this research, the affects of noise on optical and acoustic timings of the young, junior and children basketboll players in the TOFAŞ SAS, OYAK-RENAULT and DSİ NİLÜFERSPOR teams in BURSA were studied. Seventy-five volunteers participated the study. The average age of the young basketboll team players: 18.36 + 0.48. The average age of the jounior basketball team players: 16.52 + 0.50. The average age of the childrens basketboll team players: 14.56 + 0.50. The optical and acoustic reaction timings of basketball players were recorded using a reaction timing measurement device. When evoluating the statistical data t test was used. As a conclusion, we can say that there is no a significant difference between optical and acoustic reaction timings (p > 0.05).

Basketbolda gürültü, Reaksiyon zamanı, Basketball players, Reaction timing, Noise in basketball

Toker, H. F. (1992). "Basketbolda gürültünün reaksiyon zamanı üzerine etkileri ile ilgili bir araştırma". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(1), 97-103.