1982

Varlıker, Haluk

Bursa Üniversitesi

Uzun süre solunum havasına formaldehit buharı karışan farelerin burun mukozası, trakea ve akciğerlerinde meydana gelen histopatolojik bulguları araştırmak amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Çalışma sırasında Bursa Üniversitesi Tıp Fakültesi deney hayvanları Araştırma merkezinde yetiştirilen, mus Muskulus Swiss Albino F 23 ferelerden 50 adet erkek 50 adet dişi toplam 100 fare kullanılmıştır ,Dört ay süreyle özel bir yöntemle solunum havasına formaldehit buharı verilen farelerin burun mukoza sarıda kronik rinitise uyan bulgular, trakea ve bronşlarında kronik trakea-bronşitis, ekciğerlerinde ise belirgin olarak amfizematöz alanlar, alveol duvarlarında kalınlaşma ve intersitisyel fibrozis tesbit edilmiştir. Dört ay formaldehit buharı aldıktan sonra iki ay normal yetiştirme koşullarında bekletilen farelerde bulguların geriledigi ve genellikle ortadan kalktığı görülmektedir.

Solunum, Fare solunum sistemi, Formaldehit etkisi, Histopatolojik değişik

Varlıker, H. (1982). Fare solunum sisteminde formaldehit etkisiyle oluşan histopatolojik değişiklikler. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Üniversitesi Tıp Fakültesi.