2016-07-11

Eroğlu, Barış
Aydoğdu, Mustafa

Bu araştırmanın temel amacı; Fen Bilgisi öğretmen adaylarının, küresel ısınma hakkındaki bilgi düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini bir devlet üniversitesinin ilköğretim bölümü fen bilgisi öğretmenliği anabilim dalında öğrenim gören lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma süresince veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen kapalı uçlu likert tipi anket ile elde edilmiştir. Araştırmada küme örnekleme yöntemi ile iki örneklem oluşturulmuştur. 328 Fen Bilgisi öğretmen adayından oluşan ilk örneklem ile anketin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Ardından 271 Fen Bilgisi öğretmen adayından oluşan ikinci örneklem ile anketin uygulaması gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Fen Bilgisi öğretmen adaylarının küresel ısınmaya ilişkin bilgi düzeylerinin ortalamanın üzerinde olmasına rağmen bazı konularda bilgilerinin eksik olduğu ortaya çıkmıştır.
The main purpose of this research is to determine of pre-service science teachers’ knowledge level about global warming. Survey method one of the quantitative research methods was used in this research. Population of this research consist of undergraduate students, who have been studying in a public university, department of elementary school teaching, science teaching program. During research, data was gathered via closed-form likert type questionnaire developed by the researcher. In this research two samples have been built up via cluster sampling method. Questionnaire’s validity and reliability studies were carried out with the first sample, which consist of 328 pre-service science teachers. Then the application of the questionnaire was carried out with the second sample, which consists of 271 pre-service science teachers. According to the results pre-service science teachers’ knowledge level about global warming is above average but they have lack of knowledge about some issues.

Bu çalışma daha önce II. Uluslararası Türkiye Eğitim Araştırmaları Kongresi’nde Sözlü Bildiri olarak sunulmuştur.

Küresel ısınma, Fen bilgisi öğretmen adayı, Bilgi düzeyi, Likert tipi anket, Global warming, Pre-service science teacher, Knowledge level, Likert type questionnaire

Eroğlu, B. ve Aydoğdu M. (2016). “Fen bilgisi öğretmen adaylarının küresel ısınma hakkındaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 29(2), 345-374.