Sudan'da sürdürülebilir kalkınma sağlanmasında sivil toplum kuruluşlarının rolü

Yükleniyor...

2024-02-15

Kurum Yazarları

Husseın, Adam Mohammed

Süreli Yayın başlığı

Süreli Yayın ISSN

Yayınevi

Bursa Uludağ Üniversitesi

Özet

Sudan, sürdürülebilir kalkınmaya ulaşma arayışında kritik bir kavşakta duran çok karmaşık ekonomik, sosyal ve çevresel zorluklarla mücadele etmektedir. Sudan'daki devlet tek başına tüm ülke genelinde sürdürülebilir kalkınmayı sağlayamaz durumdadır. Sivil toplum kuruluşları, bu zorluklarla yüzleşmede ve çeşitli faaliyetleriyle sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmede önemli bir rol oynamaktadır. Bu tez, Sudan'da sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında sivil toplum kuruluşlarının rolünü, karşılaştıkları engelleri ve gelecekte oynayabilecekleri rolleri incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma verilerini amaçlı örnekleme yöntemiyle betimleyen ve analiz eden nitel yaklaşıma dayanan bu araştırmada, sürdürülebilir kalkınma alanında faaliyet gösteren eğitim, sağlık ve çevreyi koruma gibi çeşitli sektörlerde çalışan dört kuruluş seçilmiştir. Bu kuruluşlardaki çalışanlarla seksen adet derinlemesine yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiş olup; ayrıca, araştırmacı tarafından bilgi toplamak amacıyla bir gözlem aracı da kullanılmıştır. Toplanan veriler tematik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmacı, kitaplar, hükümet raporları, sivil toplum kuruluşlarının raporları ve çeşitli konferanslar gibi ikincil kaynaklardan yararlanmıştır. Çalışmanın sonuçları, Sudan'daki sivil toplum kuruluşlarının Sudan'ın sürdürülebilir kalkınmasında önemli roller oynadığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte, Sudan'daki sivil toplum kuruluşlarının çoğunun finansman sorunu yaşadığı ve bu durumun son yıllarda oldukça azalan dış finansman arayışına zorlandığı da görülmüştür. Ayrıca, uzak şehirlerde faaliyet gösteren bazı sivil toplum kuruluşlarının güvensizlik nedeniyle zorluklar yaşadığı ve bu durumun çalışanlarını tehlikeye attığı belirlenmiştir. Dahası, Sudan'daki siyasi istikrarsızlık da sivil toplum kuruluşları için bir engel teşkil etmektedir. Devletle bazı sivil toplum kuruluşları arasındaki koordinasyon zayıflığı ve bazı sivil toplum kuruluşlarının politikleştirilmesi gibi sorunlar da bulunmaktadır. Ayrıca, bazı sivil toplum kuruluşlarının kendi içinde yapısal sorunlar yaşadığı da gözlemlenmiştir. Sivil toplum kuruluşlarının Sudan'da sürdürülebilir kalkınmayı sağlama konusunda etkin bir rol oynayabilmeleri için bu engellerin aşılması gerekmektedir. Sivil toplum kuruluşları, hükümetin rolünü tamamlayarak Sudan'da sürdürülebilir kalkınmayı sağlama konusunda önemli bir role sahiptir.
Sudan is tackling very complex economic, social and environmental challenges that stand at a critical crossroad in its quest to achieve sustainable development. The state in Sudan alone cannot provide sustainable development across Sudan. Civil society organizations play a crucial role in facing these challenges and promoting sustainable development through their multifaceted activities. This thesis aims to examine the role of non-governmental organizations in achieving sustainable development in Sudan, the obstacles they face and the roles they can play in the future. In this research, based on a qualitative approach, describing and analyzing the research data with purposive sampling method, four organizations operating in the field of sustainable development, working in various sectors such as education, health and environmental protection, were selected. Eighty personal interviews were conducted with the employees in these organizations. The data was analyzed by content analysis method. The researcher benefited from secondary sources such as books, government reports, reports of non-governmental organizations and various conferences. The results of the study revealed that non-governmental organizations in Sudan play significant roles in sustainable development in Sudan. However, it was noted that most of the non-governmental organizations in Sudan have financial problems and this situation has forced them to seek external financing, which has decreased considerably in recent years. In addition, it has been determined that some non-governmental organizations operating in remote cities have difficulties due to insecurity and this situation endangers their employees. Political instability in Sudan is also an obstacle for non-governmental organizations. Other problems also exist, such as the lack of coordination between the state and some non-governmental organizations and the politicization of some non-governmental organizations. In addition, it has been observed that some non-governmental organizations have structural problems within themselves. In order for non-governmental organizations to play an active role in ensuring sustainable development in Sudan, these obstacles must be overcome. Non-governmental organizations have an important role in achieving sustainable development in Sudan by complementing the role of government.

Anahtar kelimeler

Sivil toplum kuruluşları, Sürdürülebilir kalkınma, Sudan, Sivil toplum, Ortaklıklar, Non-governmental organizations, Sustainable development, Civil society, Partnerships

Alıntı

Husseın, A. M. (2024). Sudan'da sürdürülebilir kalkınma sağlanmasında sivil toplum kuruluşlarının rolü. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.