2022-03-01

Akça, Enes Can

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışmada esporcular, bilgisayar oyunu oynayanlar ve oynamayanların reaksiyon zamanları, bilişsel esneklikleri ve mental rotasyon performanslarını incelemek amaçlanmıştır. Çalışmaya esporcu, bilgisayar oyunu oynayan ve bilgisayar oyunu oynamayan toplam 45 erkek katılımcı gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılara mental rotasyon performansları için bilgisayar tabanlı görüntü dosyaları, reaksiyon zamanları için bilgisayar destekli bir program ve Bilişsel Esneklik Envanteri uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS “22.0” programı kullanılmıştır. Değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro-Wilk testi, iki grup arasında yapılan karşılaştırmalarda Bağımsız Örneklem T testi ve Mann-Whitney U testi, üç grup arasında yapılan karşılaştırmalarda Kruskal-Wallis testi ve Tek Yönlü ANOVA kullanılmıştır. Değişkenler arası ilişkiler Spearman korelasyon katsayısı ile incelenmiştir. α<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, görsel seçkili reaksiyon zamanı fix interval ile işitsel reaksiyon zamanı fix interval ortalama değerlerinde istatistiksel düzeyde anlamlı fark bulunmuştur (p<0,01). Görsel seçkili reaksiyon zamanı fix interval ortalama değerlerinde; esporcular ile bilgisayar oyunu oynayanlar ve esporcular ile bilgisayar oyunu oynamayanlar arasında esporcular lehine, işitsel reaksiyon zamanı fix interval ortalama değerlerinde ise esporcular ile bilgisayar oyunu oynamayanlar arasında esporcular lehine istatistiksel düzeyde anlamlı olduğu belirlenmiştir. Mental rotasyon doğru sayısı; esporcular ile bilgisayar oyunu oynamayanlar arasında esporcular lehine, bilgisayar oyunu oynayanlar ile bilgisayar oyunu oynamayanlar arasında ise bilgisayar oyunu oynayanlar lehine daha iyi olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak; esporcuların görsel seçmeli reaksiyon zamanı fix interval ve işitsel reaksiyon zamanı fix interval ortalamalarının bilgisayar oyunu oynayan ve oynamayanlardan daha iyi olduğu, mental rotasyon doğru sayısı ortalamasının esporcular ve bilgisayar oyunu oynayanlarda daha iyi olduğu belirlenmiştir. Bilişsel esneklik düzeylerinde ise bir farklılık bulunmamıştır.
This study was aimed to examine and compare performances of esports players, computer game players and non-gamers in terms of reaction time, cognitive flexibility and mental rotation. A total of 45 male participants consisting of esports players, computer gamer and non-gamer voluntarily enrolled in the study. Computer-based image files for mental rotation performances, a computer-assisted program for reaction times and Cognitive Flexibility Inventory were applied to the participants. Analysis of the data aquired was then carried out with the SPSS “22.0” program. Conformity of variables to normal distribution was assessed with Shapiro-Wilk test, comparisons between two groups were assessed using Independent Sample T test and Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test and One-Way ANOVA were used for comparisons between three groups. The relations between the variables were examined with the Spearman correlation coefficient. α <0.05 was considered statistically significant. According to the results of the study, a statistically significant difference was found between the visual selective reaction time fix interval and the auditory reaction time fix interval mean values (p<0.01). Visual selective reaction time fix interval mean values; It has been determined that there is a statistically significant difference between esports players and computer gamers and non-gamers, in favor of esports players, while the average values of the auditory reaction time fix interval are statistically significant in favor of esports between esports players and computer gamers. The correct answer avareages of mental rotations; It is determined that it is better in favor of esports players between esports players and non-gamers, and better in favor of computer gamers between computer gamers and non-gamers. As a result; It has been determined that visual selective reaction time fix interval and auditory reaction time fix interval averages of esports players are better than computer gamers and non-gamers, and correct answer avareages of mental rotations is better in esports players and those who play computer games. There was no difference in cognitive flexibility levels.

Espor, Mental rotasyon, Reaksiyon zamanı, Bilişsel esneklik, Esports, Mental rotation, Reaction time, Cognitive flexibility

Akça, E. C. (2022). Esporcular, bilgisayar oyunu oynayanlar ve bilgisayar oyunu oynamayanların mental rotasyon, reaksiyon zamanı, bilişsel esneklik düzeylerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.