1985-11

Mandıracılar, Levent

Bu çalışmada, sanayide yüksek sıcaklıktaki atık baca gazlarının ısısının geri kazanımında, ülkemizde henüz kullanılmayan bir yöntemle diğer bilinen ısı eşenjörlerine oranla üstünlüğü olan akışkan yatak sistemi ele alınmıştır. Isı transferini optimize etmek için akışkan yatak ısı transferi katsayısına etki eden faktörler tayin edilmiş ve yatak tasarımı için gerekli parametrelerin ısı transferine etkileri incelenmiştir. Literatürde yapılan deneysel çalışmalardan yararlanılarak optimum ısı transferi katsayısının tayinine çalışılmıştır. Yatak tasarımı sırasında seçilecek parametreleri belirleyecek bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Akışkan hızına bağlı olarak ısı transferi katsayısının değişimi çeşitli parametrik değerler için elde edilmiş, sonuçların literatürdeki diğer çalışmalarla uyum içinde olduğu gözlenmiştir.
In this study, the fluidized bed system which has superiorities to other known heat exchangers, is considered, with a method which has not yet been used in our country, to recover the heat of high temperature egzost gases in industry. The factors effecting to fluidized bed heat transfer coefficient was found far optimizating heat transfer and the effect of parameters on heat transfer, which are necessary for the bed desing, was analyzed. The results of experimental studies in the literature, were considered to use in determining the optimum heat transfer coefficient. A computer program was prepared to select the parameters whish are required far the bed desing. The vacation of heat transfer coefficiet with the fluid velocity was determined for the various parametric values, and the result were found to be agreed with the other releated studies in the literature.

Atık baca gazları, Waste flue gases, Isı transferi, Heat transfer, Akışkan yatak sistemi, Bed system

Mandıracılar, L. (1985). Atık baca gazlarından ısı geri kazanımında akışkan yatak sisteminin kullanımı ve ısı transferi açısından optimizasyonu. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.