Safra taşı oluşumunda enfeksiyonun rolü

No Thumbnail Available

1978

Etker, İzzettin Barbaros

Bursa Üniversitesi

46 taşlı kolesistit yakası bakteriyplojik, parazitolojik ve mikolojilc incelemeye tabi tutuldu. Taşların biyokimyasal cins ayrımı, safranın pH değer tayinleri yapıldı. 28 vakada üreme olmadı. Bu vakalarda taşların 7 si saf kolesterol, 16 sı miks kolesterol, 2 si saf bilirübin, 3 ü miks bilirübin taşları idi. 18 üreme olan vakanın hepsi miks bilirlibin taşı idi. 18 vakada E. Coli izole edildi. Bu vakalarda aynı zamanda 17 kombine üreme oldu. 18 vakanın birinde candide albicans, bir diğerinde taş içinde fasciola hepatica yumurtası elde edildi. Üreme olan safraların pH değerleri ortalama 7.7, olmayanlarda ise 6.9 idi. Antibiyogram sonuçlarımıza göre kanamisin , kloramfenikol, kefzol, gentamisin ve streptomisin % 50 den daha fazla vakada etkin bulundu. Miks bilirlibin (Kalsiyum bilirübinat) taşlarında enfeksiyonun rolü olduğu açıktır. Kolesterol taşları ile saf bilirübin taşlarının oluşumunda enfeksiyon dışı sebepler daha gerçekçi kanıtlara sahiptir.

Safra taşı, Enfeksiyon

Etker, İ. B. (1978). Safra taşı oluşumunda enfeksiyonun rolü. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Üniversitesi Tıp Fakültesi.