Birinci düzey travma merkezinde pediyatrik servikal travmaların tedavisi

2020-07-02

Bursa Uludağ Üniversitesi

Pediatrik spinal yaralanmalar nadir görülen bir durumdur ancak bu hastaların tedavileri ile ilgili kesinleşmiş kriterler ortaya konulamamıştır. Bu çalışmada kliniğimizde Ocak 2010- Aralık 2019 tarihleri arasında takip ve tedavi edilen pediatrik hastaların dosyaları retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmamıza 23 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 15 (%65.2) tanesi erkek, 8’i (%34.7) kadındı. Olguların büyük çoğunluğunun etiyolojisinde düşme ve trafik kazası (%73.9) vardı. 8 hastada fraktür, 11 hastada subluksasyon saptandı. Hastaların 17 tanesi konservatif olarak tedavi edilirken, 6 hasta cerrahi olarak tedavi edildi. Servikal spinal yaralanmalar çocukluk çağında tanı ve tedavi açısından özellik ve dikkat gerektiren bir durumdur. Bu durumun yönetiminde çocukluklar ile erişkinlerin arasındaki anatomik farkların iyi bilinmesi hayati önem taşır.
Pediatric spinal injuries are rare conditions. Although there are many studies on this subject, certain criteria regarding the treatment of these patients have not been revealed. In this study, the files of pediatric patients who were followed up and treated in our clinic between January 2010 and December 2019 were analyzed retrospectively. 23 patients were included in our study. 15 (65.2%) of the patients were male and 8 (34.7%) were female. The vast majority of cases had a fall in etiology and a traffic accident (73.9%). Fracture was detected in 8 patients and subluxation in 11 patients. 17 patients were treated conservatively, while 6 patients were treated surgically. Cervical spinal injuries are rare conditions that requires special attention in terms of diagnosis and treatment in childhood. In the management of this condition, it is vital to know the anatomical differences between childhoods and adults.

Travma, Servikal, Pediatrik spinal travma, Pediatr, C. Pediatric spinal trauma, Cervical. Trauma

Taşkapılıoğlu, M. Ö. vd. (2020). ''Birinci düzey travma merkezinde pediyatrik servikal travmaların tedavisi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 46(2), 157-160.