Türkiye'de kripto para biriminin benimsenmesini etkileyen faktörler

2024-01-03

Muslih, Hely

Bursa Uludağ Üniversitesi

Kripto para biriminin benimsenmesindeki artış, tarihsel kabul kalıplarını ve teknolojik yeniliklere karşı direnci yansıtan çağdaş bir sosyo-ekonomik olguyu sunmaktadır. Satoshi Nakamoto'nun 2009 yılında piyasaya sürülmesiyle ortaya çıkan kripto para birimleri, dijital ve merkezi olmayan doğalarına rağmen önemli bir yatırım aracına dönüşmüştür. Minimum maliyetlerle 7/24 anlık işlem yapılmasını kolaylaştıran bu platformlar, yüksek kazanç potansiyelleriyle dünyanın ilgisini çekmektedir. Bu araştırma, Türkiye'de bireysel yatırımcıların kripto para birimlerini benimseme niyetlerini etkileyen faktörleri incelemektedir. Güvene, öznel normlara, performans beklentilerine, algılanan risklere ve finansal okuryazarlığa odaklanan metodolojimiz, bunların bireysel yatırımcıların kripto para birimi kullanım niyetleri üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Temel bulgular, Türkiye'de kripto para birimini benimseme niyetlerini şekillendirmede öznel normların, performans beklentilerinin ve güvenin önemini doğruluyor. Tersine, algılanan risk ve finansal okuryazarlığın istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı bulundu. Uygulanan anket yöntemiyle elde edilen temel bulgular, Türkiye'de kripto para birimini benimseme niyetlerini şekillendirmede öznel normların, performans beklentilerinin ve güvenin önemini doğrulamaktadır. Kripto para piyasası gelişmeye devam ederken, bu dinamikleri anlamak, bilinçli kararları ve düzenleyici çerçeveleri geliştirmek için çok önemli hale gelmektedir.
The increase in cryptocurrency adoption presents a contemporary socio-economic phenomenon that reflects historical patterns of acceptance and resistance to technological innovations. Cryptocurrencies, introduced by Satoshi Nakamoto in 2009, have become an important investment tool despite their digital and decentralized nature. These platforms, which facilitate instant transactions 24/7 with minimal costs, attract the world's attention with their high earning potential. This research examines the factors affecting individual investors' intentions to adopt cryptocurrencies in Turkey. Focusing on trust, subjective norms, performance expectations, perceived risks, and financial literacy, our methodology investigates their impact on individual investors' cryptocurrency usage intentions. Key findings confirm the importance of subjective norms, performance expectations, and trust in shaping cryptocurrency adoption in tentions inTurkey. Conversely, perceived risk and financial literacy were found to have no statistically significant effect. The main findings obtained through the applied survey method confirm the importance of subjective norms, performance expectations and trust in shaping cryptocurrency adoption intentions in Turkey. As the cryptocurrency market continues to evolve, understanding these dynamics becomes crucial to developing informed decisions and regulatory frameworks.

Kripto para birimleri, Kullanım niyeti, Dijital finansal sistem, Teknoloji kullanımı ve kabul birleştirilmiş model, Cryptocurrencies, Intention to use, Digital financial system, Technology usage and acceptance unified model

Muslih, H. (2024). Türkiye'de kripto para biriminin benimsenmesini etkileyen faktörler. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.