Sıçanlarda değişik ortam ısısının lokal sempatik aktiviteye etkisi

1987

Üner, Mine

İki grup halinde yapılan deneylerde (5 ve 16 - saat) Wistar-Albino sıçanlar (200-260 gr) 5°C, 20°C, 36°C ve 42°C lerde tutularak idrarlarındaki katekolamin miktarı saptandı. Katekolamin yöntem tayini, idrardaki katekolaminleri uygun PH da alüminyum okside bağlamak ve sonra geri alarak okside edip, oksidasyon sırasında açığa çıkan fluoresans şiddetini spectrafotofluorometre'de ölçmek esasına dayanmaktadır. Bulgularımızda 5 saat 42°C lik ortamda tutulan sıçanların idrar miktarları, kontrol grubu olarak çalıştığımız 20°C lik ortamda tutulan sıçanların katekolamin miktarlarından yüksek bulundu. Aynı koşullarda 16 saat 5°C ve 42°C de tutulan sıçanların idrarlarındaki katekolamin miktarında da benzer oranda artış görüldü. Sarnıç olarak ısının, sıçanlarda sempatik sistemi, etkileyerek strese yol açtığı ve stresin de katekolamin miktarını arttırdığı düşünüldü.

Katekolaminler, Sempatik sinir sistemi, Sıçanlar, Catecholamines, Sympathetic nervous system, Rats

Üner, M. (1987). Sıçanlarda değişik ortam ısısının lokal sempatik aktiviteye etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.