Tanrı’nın değişmezliği problemi

Tanrı ile âlem arasında yaratma ile başlayan ve kesintisiz olarak devam eden bir ilişkinin varlığı, felsefî ve dinî bütün teistik sistemlerce kabul edilen bir husustur. Teistik Tanrı anlayışına sahip olan bir insana göre, Tanrı, âlemi yaratan, idare eden, orada olup bitenleri bilen ve gerektiğinde âleme müdahale eden bir varlıktır. Ancak, ezelî ve ebedî bir varlık olan Tanrı ile sürekli değişmekte olan âlem arasındaki bu ilişkilerin doyurucu bir şekilde ifade edilebilmesi, tamamiyle imkânsız değilse bile, oldukça zordur. Klasik teizmin Tanrı’ya yüklediği bazı sıfatların burada sözü edilen zorluğu önemli ölçüde artırdığı reddedilemez bir gerçektir. ‘Değişmezlik’ bu sıfatların en başta gelenidir.Bu makale, değişmez Tanrı anlayışının Tanrı ile âlem arasındaki ilişkilerin anlaşılmasında ve anlatılmasında ortaya çıkardığı güçlüklere dikkat çekmeyi amaçlamaktadır.
Either Philosophical or theological all theistic systems commonly accept that there is a relation between God and universe, beginning from creation and continuing perpetually. According to a man believing in a theistic God the universe has been created by God. But, this is not all. God provides the universe, knows whatever happens in it and gives effect to universe whenever He wills. However, it is rather difficult, if not impossible, to explain these relations resonably between eternal God and universe which has always been changing. It is fact that the metaphysical attributes which traditional theism attributes to God increase this dificultness at a cosiderable degree. The first of these attributes is ‘immutability’. This article aims to attend to dificulties which meet us in explaining the relations between God and the universe, arising from immutable God acception.

Tanrı, Değişmezlik, Tanrı-âlem, God, Immutability, God and universe

Çetin, İ. (2004). "Tanrı’nın değişmezliği problemi ". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 13(1), 39-52.