Jean Giraudoux ve Troya Savaşı olmayacak üzerine

1991

Jean Giraudoux'nun Troya Savaşı Olmayacak (1935) başlıklı oyunu İlya­ da'nın Odysseus ile Menelaos'un savaş öncesi Troya'ya elçi olarak gelişlerine kısa­ ca değinen iki dizesinden esinlenilmiş gibidir: lll, 205-207 ve XI,· 140 (Azra Erhat­ A. Kadir çevirisi). İlyada'ya bir tür öndeyiş niteliğinde olan bu oyunda Giraudoux bir yandan gerçeği tümüyle yeniden yaratırken, bir yandan da kara mizalı içinde yoğurulmuş hem banşçı hem de karamsar bir bildiri iletir. Troya Savaşı Olmayacak'ın yapısı bir engelli yarışa ya da çıkılmak zorunda olunan ve her basamağı barışa karşı bir engel oluşturan bir merdivene benze­tilebilir. Oyunun eyleyeni olan Hector, barışa ulaşabilmek için, savaşın bu görünür engellerini aşmaya çalışacak, ancak sonunda temel nedene takılacaktır: "İnsanların aptallığı ile insandışı güçlerin aptallığına.
La Guerre de Troie n'aura pas lieu ( 1935) de Jean Giraudoux semble etre inspire de deux vers de l'Iliade (lll, 205, et XI, 138) sur la venue en arnbassade d'Ulysse et de Menelas a Troie avant la guerre. Cette piece qui constitue une sorte de prelude a celte epopee contient en meme temps qu'une realite reccreee entiere­ ment par Giraudoux, un message a la fois pacifique et pessimiste, ıraverse d'hu­ mournoir. La structure de La Guerre de Troie n'aura pas lieu represente celle d'une course de haies ou eelle d'un escalier que l'on doit gravir et dont chaque haie ou chaque marche constitue un obstacle devallt l'actant, Hector, qui essaie d'empe­ cher la gue"e en eliminant par tous les moyens possibles les causes apparentes de eelleci, sans arriver toutefois a vaincre sa raison essentielle: "la belise des hommes et eelle des elements.

Jean Giraudoux, Troya, Fransız tiyatrosu

Anamur, H. (1991). "Jean Giraudoux ve Troya Savaşı olmayacak üzerine". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(1), 111-118.