İlk dönem tasavvuf düşüncesinde nûr kavramı

Kur’ân kaynaklı olan nûr kavramı ilk olarak III./IX. yüzyılda yaşayan Sehl Tüsterî, Hallac, Ebu’l-Hüseyin enNûri ve Hakim Tirmizî gibi sûfiler tarafından geniş bir şekilde yorumlanmıştır. Bu doğrultuda yorumlara daha sonraki sufilerde de rastlanmaktadır. Bunlar üzerinde kısmen Şia ve Neoplatonizm gibi dış kaynakların tesiri söz konusudur. Ancak sûfilerin bu konudaki görüşlerinin kaynaklarını tam anlamıyla tesbit etmek zordur.
The Qur’ân has light (nûr) verses. Some sufis, like Sehl Tusteri, Hallac, Ebu’l-Huseyin en-Nûri and Hakim Tirmidhi, who lived in the III./IX. century, have had developed theories around this nûr concept. Light (nûr) speculations are to be found among later sufis. Shii theories and Neoplatonic philosophy may have contributed to the development of these ideas. But its difficult to trace the exact origins.

Tasavvuf, İlk dönem sûfileri, Nûr kavramı, Sufism, Early sufis, Nûr (light) concept

Çift, S. (2004). "İlk dönem tasavvuf düşüncesinde nûr kavramı". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 13(1), 139-157.