Sosyalleşme sosyal gelişme ve sosyal tekâmül açısından İslâmi esasların tahlili

1984

Er, İzzet

Bugünkü vaziyeti itibariyle müsbet ilimler altın devrini yaşıyor denilse, mübalağa yapılmış olmaz. Her geçen gün ortaya çıkan yeni bir buluğ, insanlığa daha rahat bir hayat yaşama imkanı bahşeder. Beşeriyete rahat bir hayat yaşatma hususiyetinin sadece müsbet ilimlere has olmadığı bilinen bir şeydir; ancak, onlar, insanların yalnız maddi refahını temin edebilirler. Zira, beşeri hayat sadece maddi karakter arzetmez, onun bir de manevi cephesi vardır. İşte, ferdin manevi cephesini, sosyal ve psikolojik hayatını rahat ve mesud bir şekilde sürdürmesi, bu meyanda zuhur etmiş ve edebilecek meselelerin araştırılması, hal çarelerinin tesbiti gibi ana problemler başka ilimlerin konusu olmuştur. Ki, bu ilimler ismini meşgul olduğu sahalardan almış gibi bir görünüm arzeden sosyal ilimlerdir. Lakin gerek müsbet ilimler, gerekse sosyal ilimler sahaları itibariyle birbirlerinden kesin hatlarla ayrılmış değillerdir, Sosyal bir ilmin konusu, bazı yönlerden, az veya çok, bir başka ilmin, mesela müsbet ilmin meseleleriyle yakından alakalı olabilir. Çünkü hayat komplike bir yapıya sahiptir, aynı anda insanın her iki cephesiyle ilgili hususları nazar-ı dikkate almak gerekebilir.

Sosyalleşme, Sosyal gelişme, Sosyal tekâmül, İslâm

Er, İ. (1984). Sosyalleşme sosyal gelişme ve sosyal tekâmül açısından İslâmi esasların tahlili. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.