1980

Halilçolar, Hüseyin

Bursa Üniversitesi

Bu çalışmamızda tüberküloz tedavisinde kullanılan majör tüberkülos tatiklerden İsoniazid ve Rifampisin'in kan kolesterol, total lipid düzeyine ve karaciğer fonksionları üzerine etkisi araştırıldı. Çalışmamızda 275-300 Gm. ağırlığında sıçanlar kullanıldı. Olgularımız dört gruba ayrıldı. 1.Gruba sadece Rifampisin 10 mg/kg. 2. Gruba sadece İsoniazid 50 mg/kg. 3. Gruba Rifampisin 10 mg/kg. ve 50 mg/kg. İsoniazid. 4. Gruba ise kontrol grubu olarak hiç bir ilaç verilmedi. Çalışmamızın sonunda Rifampisinin karaciğerde yağlı dejeneresans, İsoniazid'in ise direkt hücre nekrozu yaptığı saptandı. Rifampisin ile İsoniazid'in beraber kullanılmasının her iki ilacın ayrı ayrı kullanılmasında görülen hepatotoksisite riskini daha fazla arttırmadısını saptadık. İlaç alan her üç grupta da Serum Transaminaz düzeylerinin ortalama değerleri yüksek bulunmasına rağmen sonuçlar varyans analizi testine göre anlamlı bulunmadı (P > 0,05). Rifampisin ve İsoniazid1in kan lipid seviyesi ve kolesterol düzeyinde meydana getirdiği artışlar istatistiki yönden anlamlı bulunmadı (P > 0,05). Her iki ilaç ayrı ayrı veya beraber kullanıldığında kontrol grubu ile kıyaslandığında belirgin ağırlık artışları görüldü. Bu artışlar istatistiki yönden de anlamlı bulundu P < 0,001). Ancak; sebebi tarafımızdan izah edilemedi ve araştırmaya değer bulundu. Sonuç olarak her iki ilacı müşterek veya ayrı ayrı kulllandığımızda karaciğer toksisitesi yönünden olguların gözlem altında tutulması, ayrıca sadece transaminaz tetkiklerinin toksisitenin ortaya çıkarılması için yeterli yöntem olmadığının bilinmesi gerektiğini belirledik.

Sıçan, Rifampisinin kan kimyası, Hepatotoksisitesinin

Halilçolar, H. (1980). Sıçanlarda rifampisinin kan kimyasına etkisi ve hepatotoksisitesinin araştırılması. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Üniversitesi Tıp Fakültesi.