Çocuk romanlarımızda yoksulluk teması

2009

İşyar, Nilüfer

Bu makalenin amacı, çocuk romanlarımıza yoksulluk kavramının ve beraberinde getirdiği sorunların nasıl, hangi yönleriyle ve ne derecede yansıdığının tespit edilmesidir. Araştırmanın örneklemini, 1970-2005 arası dönemde yazılan sosyal içerikli Türk çocuk romanlarından, tesadüfi yöntemle seçilen 46 eser oluşturmaktadır. Bu eserler betimleme yöntemiyle çözümlemeye tâbî tutulmuştur. Çalışmada, çocuk romanlarımıza yansıdığı ölçüde, roman örnekleri içerisinde yoksul ailelerin yaşam koşulları, yoksulluktan dolayı çalışan çocuklar ve kadınlar, kentli yoksul aile ve yoksulluktan dolayı ailede bozulan ilişkiler incelenmiş ve mevcut durum saptanmıştır. Sonuç olarak, çocuk romanlarımızda yoksulluk temasının detaylandırılarak ve abartılı bir biçimde işlendiği; başlıca yoksulluk sebeplerinin ise babasızlık, babanın çalışmaması ve babanın sorumsuzluğuyla özdeşleştirildiği tespit edilmiştir.
The main aim of this article is to determine how, to what extent, and in which ways the children’s novels mirrored a severe social problem of poverty in Turkey. The sample novels selected in our research is 46 in numbers that we have randomly chosen among novels written between 1970 and 2005. These books were analysed with description method. In the article, living conditions of poor families, hard working children and women, poor city families, worsening family relations because of poverty, and so on, were examined as reflected in children’s novels. In final analysis, we reached the conclusion that the selected novels are giving details quite well on the poverty subject. And even some exaggerations about poverty were made in children’s books. According to our research, the primary reasons of poverty seen in families are especially related to fathers. Fatherlessness problem, non-working fathers, or irresponsible father figures are identified with severe economic problems within the Turkish families.

Çocuk romanları, Children’s novels, Yoksulluk, Aile, Çocuk, Poverty, Family, Child

İşyar, N. (2009). "Çocuk romanlarımızda yoksulluk teması". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22(1), 165-188.