1991

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kliniğinde 13 Ekim-31 Aralık 1990 tarihleri arasında gaita kültürlerinde Salmonella typhimurium üreyen 64 olgu çalışmaya alındı. Olguların 49'u (% 76.5) 0-3 ay arasındaydı ve bu gruptaki olgulardan 43'ü (% 67.1) yenidoğan dönemindeydi. Üç ayın altındaki olgularda bakteriyemi görülme oranı % 8.1 iken, üç ayın üstündeki olgularda bakteriyemi saptanmadı. Kan kültüründe Salmonella typhimurium üreyen 4 olgunun hepsi yenidoğan dönemindeydi. Bu olguların tümünde klinik olarak sepsis bulguları mevcuttur ve eksitus oldular. Eksitus oranı 3 ayın altındaki olgularda % 8.1 olarak bulundu. Üç ayın üstündeki olguların tümü iyileşti.
Sixtyfour cases of isolated Salmonella typhimurium in stool culture were studied between 13 October-31 August in the Podiatry Department of Uludağ University Faculty Hospital. Fortynine of cases (76 %) were 0-3 month old (67.1 %) were in neonatal period. The incidence of bacteremia was 9.3 % in the neonatal period and we didn't detect bacteremia in children above 1 months of age. Neonatal cases isolated Salmonella typhimurium in blood culture showed the clinical features of septicemia and they died. Mortality rate was 9.3 % in the neonatal period. There was no death in children older than 1 month of age.

Bu çalışma, 6-10 Mayıs 1991 tarihlerinde Antalya[Türkiye]'da düzenlenen VI. ANKEM Kongresinde bildiri olarak sunulmuştur.

Salmonella typhimurium gastroenteritli çocuklar, Bakteriyemi, Children with Salmonella typhimurium gastroenteritis, İnsidans, Incidence, Bacteremia

Ildırım, İ. vd. (1991). ''Salmonella typhimurium gastroenteritli çocuklarda bakteriyemi insidansı ve tedavi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 18(3), 469-475.