Yusuf es-Sibâ'î ve romancılığı

2023-12-08

Zor, Salih

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışmada, 20. yüzyıl Mısır edebiyatının önemli kısa hikâye ve roman yazarlarından biri olan Yusuf es-Sibâ'î'nin hayatı, edebî kişiliği ve romanları incelenmektedir. Sibâ'î'nin yaşadığı dönem; sosyal, siyasi ve kültürel açıdan önemli pek çok olaya şahitlik etmiştir. Bu olaylar arasında, 1919 ve 1952 devrimleri, Arap-İsrail savaşı, Mısır'ın öncülük ettiği Arap birliğinin kuruluşu, kadınların bireysel ve toplumsal hak ve özgürlüklere kavuşması gibi önemli gelişmeler yer almaktadır. Bu olaylara kayıtsız kalmayan Sibâ'î, romanları aracılığıyla Mısır'ın siyasi hayatını, bağımsızlık mücadelesini ve bu süreçte yaşanan önemli gelişmeleri kurgusal aleme taşımıştır. Bu durum yazarın romanlarının, sosyal, siyasi ve kültürel anlamda zengin bir içeriğe sahip olmasını sağlamıştır. Sibâ'î'nin fantastik, gerçekçi, romantik ve psikolojik türden kaleme aldığı romanlarında ağırlıklı olarak romantik bir eğilim kendini gösteriyor olsa da romantizmi ve realizmi aynı çatı altında başarılı bir şekilde birleştirdiği görülmektedir. Bu sayede, romanlarında gerçekçi ve romantik unsurları harmanlamış ve okuyucuya etkileyici bir okuma deneyimi sunmuştur. Ayrıca Sibâ'î'nin eserleri, Mısır edebiyatında bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Bu eserler, dönemin siyasi ve toplumsal sorunlarına dair kayda değer birer belge niteliği taşımaktadır. Bu yönüyle de yazarın eserleri Mısır edebiyatının önemli bir parçasıdır ve gelecek kuşaklara aktarılması gereken bir miras olarak değerlendirilmelidir.
This work focuses on the life and literary works of Youssef al-Sebai, one of the leading short story and novel writers of 20th century Egyptian literature. The period in which the author lived witnessed many important events from political, social, and cultural perspectives. Among these events were the 1919 and 1952 revolutions, the Arab-Israeli war, the establishment of the Arab unity led by Egypt, and the achievement of individual and societal rights for women. Youssef al-Sebai did not remain indifferent to these events and addressed the significant developments that occurred during Egypt's political life and struggle for independence through his works. His works demonstrate that they have a rich content in terms of social, political, and cultural meanings. Youssef al-Sebai used fantastic, realistic, romantic and psychological genres in his works. Although a romantic tendency is mainly observed in his novels, the author successfully combined romanticism and realism under the same roof. In this way, he blended realistic and romantic elements in his works and provided readers with an impressive reading experience. Furthermore, Youssef al-Sebai's works are considered a turning point in Egyptian literature. These works are regarded as important documents on the political and societal issues of their time. In this sense, the author's works are an important part of Egyptian literature and should be recognized as a legacy that needs to be passed down to future generations.

Mısır romanı, Yusuf es-Sibâ‘î, İçerik, Biçim, Edebî eğilimler, Egyptian novel, Youssef al-Sebai, Content, Form, Literary tendencies

Zor, S. (2023). Yusuf es-Sibâ'î ve romancılığı. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.