Kanatlı beslenmesinde doğal ve sentetik antioksidanların kullanımı

2009-12-23

Günümüzde tüketiciler gıdaların doğal yollarla korunmasını, sentetik koruyucu ya da kalıntı madde olmaksızın daha fazla besinsel değere sahip olarak tüketime sunulmasını talep etmektedir. Yağ oksidasyonu et ve et ürünlerinin kabul edilebilir kalite ölçülerini sınırlayan ana faktörlerden birisidir. Kanatlı yemlerine ilave edilen çoklu doymamış yağ asitleri bu hayvanlardan elde edilen ürünlerdeki çoklu doymamış yağ asitleri komposizyonunu etkilemektedir. Bu nedenle elde edilen ürünlerin lipit oksidasyona karşı hassasiyeti de artmaktadır. Bu durum ürünlerin tüketilebilirliğini, raf ömrünü ve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu derlemede oksidasyon metabolizması, antioksidanların etkinlik mekanizması ve kanatlı rasyonlarına ilave edilen doğal ve sentetik antioksidanlar hakkında bilgi sunulmaktadır.
Consumers generally prefer protection of foods by natural applications, as well as receiving foods supplies in high nutritional value that is free of synthetic preservatives and chemical residues. Lipid oxidation is one of the important factors limiting acceptable quality measures of meat and meat products in the market. Multiple unsaturated fatty acids added into poultry diets have affects on unsaturated fatty acid composition in the products. Thus, it leads to an increase in susceptibility of poultry products to oxidation. This situation creates negative effects on preferences, shelf life and quality of products. In this review article, oxidation metabolism and mechanism of antioxidant efficiency are described. Moreover some knowledge on natural and synthetic antioxidants currently used in poultry diets is submitted.

Antioksidanlar, Antioxidants, Poultry diets, Kanatlı beslenmesi

Yeşilbağ, D. (2009). "Kanatlı beslenmesinde doğal ve sentetik antioksidanların kullanımı". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 28 (2), 55-59.