Nazolakrimal kanal tıkanıklığı olan hastaların dakriyosistorinostomi cerrahisinde alınan lakrimal kese ve burun mukozası preparatlarının incelenmesi ve klinik grupların birbiri ile karşılaştırılması

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2024

Kurum Yazarları

İşleker, Sevde

Süreli Yayın başlığı

Süreli Yayın ISSN

Cilt Başlığı

Yayınevi

Bursa Uludağ Üniversitesi

Özet

Amaç: Nazolakrimal kanal tıkanıklığı (NLKT) nedeni ile eksternal dakriyosistorinostomi (DSR) cerrahisi yapılan hastaların cerrahi sırasında alınan preparatlarının ileri araştırmalar için immünhistokimyasal boyama yöntemleri ile boyanarak incelenmesi ve klinik grupların birbiri ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Nazolakrimal kanal tıkanıklığı nedeniyle eksternal DSR cerrahisi sırasında hastalardan alınan lakrimal kese ve nazal mukoza örnekleri Patoloji Anabilim Dalı'ndan elde edilerek incelendi. Dakriyosistit geçirmiş NLKT'ler, dakriyosistit geçirmemiş NLKT'ler, travmatik NLKT'ler, kese içerisinde cerrahi esnasında membran geliştiği tespit edilen NLKT'ler olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Lakrimal kese ve nazal mukoza preparatları, hematoksilen ve eosin (HE), Periyodik Asit-Schiff (PAS) ile boyandı. Bununla birlikte immünhistokimyasal olarak sürfaktan proteinleri SP-A, SP-B ve SP-D; müsin proteinleri muc-2, muc-5ac, muc 5-b; makrofaj yüzey antijeni olarak CD68, B lenfosit yüzey antijeni olarak CD20, T lenfosit yüzey antijeni olarak CD3 ve IgG4 boyama yapıldı. Daha sonrasında preparatların boya tutma özellikleri skorlandı. Bulgular: Karşılaştırılan 4 grup arasında yaş, cinsiyet ve cerrahi taraf dağılımı birbirleri ile benzer bulundu. Lakrimal kese preparatlarının PAS, SP-A, SP-B, SP-D, muc-5b, CD20 ve CD68 boyamalarında gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark bulundu. (sırasıyla, p<0,001, p=0,002, p<0,001, p<0,001, p<0,001, p=0,007, p<0,001). Nazal mukoza preparatlarında ise HE, PAS, SP-D, muc-2, muc-5b, CD3, CD20, CD68 boyama skorları açısından gruplar arasında istatistiksel anlamlı farklılık bulundu (sırası ile p=0,025, p=0,003, p=0,009, p<0,001, p=0,02, p=0,002, p=0,002, p<0,001). Sonuç: Gruplar arasında anlamlı boyama skor farklılıkları olması incelenen proteinlerin NLKT patofizyolojisinde rol aldığını düşündürtmek ile beraber, dakriyosistit etiyolojisinde de görev aldıkları yönünde fikir oluşturmuştur.
Objective: It was aimed to examine the preparations taken during surgery of patients who underwent external dacryocystorhinostomy (DCR) surgery due to nasolacrimal duct obstruction (NLDO) by staining them with immunohistochemical staining methods for further research and to compare the clinical groups with each other. Materials and Methods: Lacrimal sac and nasal mucosa samples taken from patients during external dacryocystorhinostomy surgery due to nasolacrimal duct obstruction were obtained from the pathology department and examined. They were divided into 4 groups: NLDOs with dacryocystitis, NLDOs without dacryocystitis, traumatic NLDOs, and NLDOs in which a membrane was detected in the sac during surgery. Lacrimal sac and nasal mucosa preparations were stained with hematoxylin and eosin (HE), Periodic Acid-Schiff (PAS). However, immunohistochemically, surfactant proteins SP-A, SP-B and SP-D; mucin proteins muc-2, muc-5ac, muc-5b; CD68 as macrophage surface antigen, CD20 as B lymphocyte surface antigen, CD3 as T lymphocyte surface antigen, and IgG4 staining were performed. Afterwards, the dye retention properties of the preparations were scored. Results: Age, gender and surgical side distribution were found to be similar among the 4 groups compared. A statistically significant difference was found between the groups in PAS, SP-A, SP-B, SP-D, muc-5b, CD20 and CD68 staining of lacrimal sac preparations. (p<0.001, p=0.002, p<0.001, p<0.001, p<0.001, p=0.007, p<0.001, respectively). In nasal mucosa preparations, statistically significant results were found between the groups in terms of HE, PAS, SP-D, muc-2, muc-5b, CD3, CD20, CD68 staining scores (p=0.025, p=0.003, p=0.009, p <0.001, p=0.02, p=0.002, p=0.002, p<0.001, respectively). Conclusion: Significant staining score differences between the groups suggest that the examined proteins play a role in the pathophysiology of nasolacrimal duct obstruction and also create an idea that they play a role in the etiology of dacryocystitis.

Açıklama

Anahtar kelimeler

Nazolakrimal kanal tıkanıklığı, Dakriyosistorinostomi, İmmünhistokimyasal, Sürfaktan proteini, Müsin, Dakriyosistit, Nasolacrimal duct obstruction, Dacryocystorhinostomy, Immunohistochemistry, Surfactant protein, Mucin, Dacryocystitis

Alıntı

İşleker, S. (2024). Nazolakrimal kanal tıkanıklığı olan hastaların dakriyosistorinostomi cerrahisinde alınan lakrimal kese ve burun mukozası preparatlarının incelenmesi ve klinik grupların birbiri ile karşılaştırılması. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.