Peter Handke - Dil ve davranış biçimleri

1986

İpşiroğlu, Zehra

Bu yazıda alışılagelmiş yazın ve tiyatro anlayışına bir tepkiyi dile getiren Avusturyalı yazar Peter Handke tanıtılıyor. Hantlke'nin yapıtlarının ana temasını dil olgusu oluşturmaktadır. Oyunlarının hemen tümünde kalıplaşmış deyişlerden, sıradan sözcüklerden, alıntılardan, kısaca konuşma dilinin çeşitli biçimlerinden yola çıkarak, dilin davranışlarımızı nasıl etkilediğini, bizi ne denli yönlendirdiğini, biçimlendirildiğini irdeler. Böylece bizlerde dile karşı yeni bir duyarlılık uyandırmaya çalışır.
Das Hauptthema in Handkes Werken ist die Sprache. Er arbeitet bewusst mit Redensarten, klischierten Sprachwendungen, Zitaten, Phrasen und Gemeinplätzen, die unsere Alltagswelt überfluten und uns stark beeinflussen. Seine Stücke haben keine Bedeutung im Sinne einer vorgeformten Welt Interpretation, sie haben aber Bedeutung als Untersuchung des eigenen Mediums des Schreibens, Redens und des Theaters.

Dil, Davranış biçimleri, Tiyatro anlayışı, Konuşma dili, Sprache, Verhaltensstile, Theaterverständnis, Sprache sprechen

İpşiroğlu, Z. (1986). ''Peter Handke - Dil ve davranış biçimleri''. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 43-48.