1985

Çekgül, Erol
Şener, Erdoğan

Sulandırılmış ve Isısı 5°C ye düşürülmüş koç spermasından yeterli düzeyde dölverimi ala bilmek için gerekli olan optimal motil spermatozoon sayısını saptamak amacıyla yapılan bu çalışmada Karacabey Merinosu ırkından 4 koç ve 24 koyun kullanıldı. Koçlardan sun'i vajenle alınan sperma gerekli spermatolojik muayeneleri yapıldıktan sonra üçe bölündü, her bir bölüm 0.2 cm2 lik tohumlama dozunda sırasıyla 50x100 6, 100x10 6, 150x10 6 motil spermatozoon bulunacak biçimde glikozfosfat çözeltisi ile sulandırılıp dozlandı ve ısısı 5°C'ye düşürüldü. Her daz grubundaki spermalarla yapılan tohumlamalardan sırasıyla % 50, % 38 ve % 38 oranında gebelik elde edildi.
Bei dieser Untersuchung, die den Zweck hat die optimale Spermatozoen Anzahl herauszufinden, um von verdünntem und auf 5°C gekühltem Schafbocks perma ausreichende Besamungserfolge zu erzielen, wurden 4 Schafböcke und 24 Mutterschafe der Rasse Karacabey Merino verwendet. Das Sperma, das man von der Schafböcken mit der künstlichen Scheide en tnahm, wurde nach den nötigen spermatologischen Untersuchungen in drei Teile geteilt, davon wurde jedes Teil mit einer glycose-phosphat lösung so weit verdünnt bis sie jeweils 50x106, 100x106 und 150x106 motil (bewengungsaktive) Sperma tozoen enthielten, und auf 5°C abgekühlt. Die Besamungsergebnisse der drei Gruppen von Spermaflüssigkeiten betragen der Reihe nach 50%, 38 % und 38 %.

Sulandırılmış koç sperması

Gökçen, H. vd. (1985). "Sulandırılmış koç spermasında bir tohumlama dozundaki aktif spermatozoon sayısı ile dölverimi arasındaki ilişkiler üzerinde araştırmalar". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 4(1-2-3), 83-87.