Bu makalenin birinci kısmında; Hz. Muhammed döneminden başlayarak kısaca Kur’an-ı Kerim’in öğretim tarihi ele alınmaktadır. Sonra, daha geniş olarak Cumhuriyet dönemi Türkiye’sindeki Kur’an Kursu, öğretici ve öğrenci sayısı hakkında bilgiler verilmektedir. Makalenin ikinci kısmında ise; önce Hâfız Harun Soydaş’la Kur’an eğitimi ve öğretimi üzerine yapılmış bir mülakat yer almaktadır. Arkasından Harun Soydaş’a verilmiş İcazetname ve tercümesi verilmektedir.
In this article, we studied the history of teaching of Qur’an from the beginning of Prophet Muhammad era up to now and information about number of Qur’anic schools, teachers and students in them, and a sample of diploma in the period of Republic Turkey In the second part of the article, there is an interview with Harun Soydaş, who has learned the Qur’an by heart, and his diploma (icazetnâme) and its translation into Turkish.

Kur’an-ı Kerim, Kur’an kursu, İcazetname, The Holy Qur’an, Quran schools, Diploma (icazetnâme)

Öcal, M. (2004). "Türkiye’de Kur’an eğitim ve öğretiminde görülen gelişmeler ve bir icâzetname örneği". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 13(2), 81-140.