2019-11-11

Çiçek, Yasemin
Albayrak, Harun

Bursa Uludağ Üniversitesi

Viral Hemorajik Septisemi Virusu (VHSV) (Piscine novirhabdovirus), deniz ve tatlı su balıklarında enfeksiyonlara neden olan bir virustur. Bu çalışmada; Türkiye’de tatlı su (Gökkuşağı alabalığı) ve deniz (Kalkan balığı) balıklarından izole edilen Bolu\06 ve TR-WS13G adlı iki VHSV izolatının farklı fenotiplerinin Gökkuşağı alabalıklarındaki (Oncorhynchus mykiss) klinik bulgular, mortalite oranı ve patojenite üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada Bolu/06 ve TR-WS13G VHSV izolatları plak saflaştırma yöntemiyle saflaştırıldı. Test sonunda her iki izolata ait dar ve geniş plak oluşturan 4 farklı saflaştırılmış izolat 60-100 g ağırlığındaki gökkuşağı alabalıklarına intraperitonal olarak verilerek deneysel enfeksiyon oluşturuldu. Deneysel enfeksiyon sırasında ölen veya deneme sonucunda öldürülen balıklarda real time RTPCR metodu ile VHSV viral nükleik asit varlığı ve miktarı araştırıldı. Deneysel enfeksiyon sonucunda mortalite oranı; kontrol grubunda %3,33, Bolu/06 dar ve geniş plak izolat gruplarında sırasıyla %43,3 ve %20, TR-WS13G dar ve geniş plak izolat gruplarında ise sırasıyla %33,3 ve %14,8 olarak tespit edildi. rRT-PCR testi sonucunda ölen\öldürülen balık örneklerinde viral kopya sayısı 1,67x102-7,33x104/µl olarak tespit edildi. Fenotipik olarak hem tatlı su izolatı Bolu/06 hem de deniz izolatı TR-WS13G’nin dar plak çapına sahip izolatlarının geniş plak oluşturan izolatlarından daha yüksek mortaliteye neden olduğu, ayrıca gökkuşağı alabalıklarından izole edilen tatlı su izolatı Bolu/06’nın kalkan balığından izole edilen deniz izolatı TR-WS13G’den daha patojen olduğu ortaya konulmuştur. Bu sonuçlar ile VHS virusunun fenotipik karakterinin virulans üzerinde önemli düzeyde etkili olduğu gösterilmiştir.
Viral Hemorrhagic Septicemia Virus (Piscine novirhabdovirus) causes infection in various marine and freshwater fish. It was aimed to determine the effect of different phenotypes of two VHSV isolates, Bolu\06 and TR-WS13G, isolated from fish living in freshwater (rainbow trout) and sea (turbot) in Turkey, on clinical findings, mortality rate and pathogenicity in Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). In this study, Bolu / 06 and TR-WS13G VHSV isolates were purified by plaque purification method. At the end of the test period, 4 different purified isolates, which form wide-narrow plaques of both isolates, were injected intraperitoneally to rainbow trout weighing 60-100 g and experimental infection was performed. Mortality rate due to experimental infection were detected as; %3.33 for control group; %43.3 for Bolu/06 narrow isolates group, %20 for Bolu/06 wide isolates group, %33.3 for TR-SW-13 broad isolates group; and %14.8 for TR-SW-13 narrow isolates group. The number of viral copies in the fish samples (dead/killed) were founded log10 7.33x104-1.67x102 / μl by rRT-PCR. The phenotypic character of the wide narrow- plaque forming isolates freshwater isolation Bolu / 06 and marine isolation TR-WS13G, have a higher mortality rate than wide plaque-forming isolates of narrow-plate isolates. Freshwater isolation from rainbow trout isolation Bolu/06 more pathogenic than turbot isolated from marine isolate TR-WS13G. This result showed phenotypic character has been shown significantly effective on virulence.

Gökkuşağı alabalığı, Plaque test, Plak test, rRT PCR, Viral hemorajik septisemi virusu, Rainbow trout, Viral hemorrhagic septicemia virus

Çiçek, Y. vd. (2019). "Viral hemorajik septisemi virusunun (vhsv) fenotipik karakterinin virulans üzerine etkisinin araştırılması". Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 38(2), 17-23.