1981

Bursa Üniversitesi

Bu çalışma, 'yaşları 1 saat ile 16 gün, ağırlıkları 2600 - 4500 gram arasında olan 50 normal yenidoğan bebekte yapıldı. Ekokardiyografik olarak yenidoğan bebeklerin sol ventrikül performansı araştırıldı. Bu amaçla ejeksiyon fraksiyonu (EF), sirkumferensiyal lif kısalma velasitesi (VCF), sol ventrikül küçük çapın eğim yüzdesi (% Değişim) incelendi ve yenidoğan sol ventrikül gücünü belirleyen bazı normlar saptandı. Ölçümler, Amerikan Ekokardiografi Derneğinin önerdiği standartlara uygun olarak yapıldı. Ortalama EF değeri % 48 ± 1.91 (değişkenlik % 22- 80), VCF değeri 1.03 ± 0.05 sirk/san (değişkenlik 0.5 - 2.1 sirk/san), küçük çapın değişim yüzdesi % 22 ± 1.3 (değişkenlik % 15 - 20) bulundu. Yukarıda belirtilen parametrelere ait değerlerin, küçük çapın yüzde değişimi hariç, yenidoğanın yaşam gün sayısına, vücud ağırlığına ve kalp hızına göre değişkenlik gösterdiği saptandı. Buna karşın küçük çapın değişim yüzdesinin doğumdan 48 saat sonra giderek anlamlı biçimde attığı gözlendi (p < 0.05). Sonuçta bu çalışma, yenidoğan dönemi bebeklerin sol ventrikül fonksiyonları ve performansını yansıtan parametrelere ait normal değerleri vermektedir.
Left ventricular function was assessed in 50 normal neonates (age 1 hour 16 days, weight 2600 . 4500 gr.) using the echocardiographically determined mean velocity of circumferential fiber shortening (VCF), ejection fraction (EF) and percent dimension change (% change). The measurements have been carried out according to the standards recommended by the committee on M-Mode standardization of the American society of echocardiography. For the group of normal newborn, mean averaged 48.1 ± 1.91 per· cent with a range of % 22 · 80; mean VCF averaged 1.03 ± 0.05 circumference/sec. with a range 0.5 · 2.1 circumference/sec.; mean percent dimantion change 22 ±1.3 with a range % 12 · 50. The values of VCF and EF were not changed with the age, the weight and the heart rate of the newborn. Percent dimension change also was not changed with the weight and the heart rate but it augmented after 48 hours from birth significantly (P < 0.05). These studies validate ultrasound determinations of internal shortening velocity in the neonatal period and provide normal values.

Yenidoğan dönemi süt çocuğu, Sol ventrikül performansı, Ekokardiyografik, Echocardiographic, Left ventricular performance, Newborn infant

Meriç, N. (1981). ''Yenidoğan dönemi süt çocuğunda sol ventrikül performansının ekokardiyografik olarak incelenmesi''. Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 8(1), Suplementum 13, 1-14.