Yükleniyor...

Yayınevi

Bursa Uludağ Üniversitesi

Özet

Endobronşial ultrasonografi (EBUS), mediastinal yapıları değerlendirmek için ultrasonun kullanıldığı bronkoskopik bir teknik olup küçük hücre dışı akciğer kanserinin (KHDAK) mediastinal evrelemesi için en uygun yöntemdir. Çalışmamızda amacımız; merkezimizdeki multidisipliner değerlendirmeye (MDD) göre KHDAK'inde N2/N3 hastalık için EBUS işleminin duyarlılığı, özgüllüğü, negatif prediktif değerini (NPD) ve pozitif prediktif değerini (PPD) belirlemektir. Ayrıca malignite ile ilişkili olabilecek ultrasonografik (US) özelliklerin, MDD ve EBUS evrelerinde farklılıklara yol açan faktörlerin belirlenmesini amaçladık. Çalışmamıza akciğeri tanı ve evreleme endikasyonu ile EBUS yapılan ve KHDAK tanısı olan 114 hasta dahil edildi. Hastaların klinik ve demografik özellikleri, PET/BT özellikleri ve evreleri, EBUS ile elden edilen US özellikleri, patolojik sonuçları, EBUS evreleri ve nihai MDD evreleri tespit edildi. MDD evre N2/N3'e göre EBUS-TBİA duyarlılığı %82, özgüllüğü %93, NPD %65, PPD %97 ve tanı doğruluk oranı %85 olarak bulundu. US özelliklerine göre maligniteyi öngörmede ise sadece lenf nodunun kısa aksının boyutu anlamlı olarak bulundu. MDD sonrası nihai evrelerine göre hastalar iki gruba ayrılmıştır. (Grup 1: MDD evre N0/N1, Grup 2: MDD evre N2/N3). Grup 2'yi öngörmek için hastaların klinik, demografik ve görüntüleme bulguları tek ve çok değişkenli analizde incelendi ve tek öngörücü faktörün PET/BT'deki N2/N3 hastalık olduğu görüldü. EBUS ve MDD evreleri uyumlu ve uyumsuz olan hastalar iki gruba ayrılarak tekrardan değerlendirilmiştir. Uyumsuz grubun primer tümör boyutu ve PET/BT'ye göre N evreleri daha yüksek bulunmuştur. Çalışmamız sonuçlarına göre EBUS, mediastinal evreleme için en uygun yöntem olarak görünmektedir ve KHDAK'de operabilite kararının verilmesinde anahtar role sahiptir. EBUS'un yanlış pozitiflik ve yanlış negatifliklerinin olması sebebiyle yüksek şüphe olduğu durumlarda cerrahi veya MDD ile hastaların tekrardan değerlendirilmesi gerekebilir.
Endobronchial ultrasound (EBUS) is a bronchoscopic technique utilizing ultrasound to evaluate mediastinal structures, which is the optimal method for staging non-small cell lung cancer (NSCLC) in the mediastinum. The aim of our study is to determine the sensitivity, specificity, negative predictive value (NPV), and positive predictive value (PPV) of EBUS for N2/N3 disease in NSCLC compared to multidisciplinary assessment (MDA). Additionally, we aim to identify parameters associated with malignancy based on ultrasonographic (US) features, determine the factors affecting the discrepancies with EBUS and MDA staging. The study included 114 patients who underwent EBUS for lung cancer diagnosis and staging indications. Patient demographics, clinical and demographic characteristics, PET/CT features and stages, EBUS-derived US features, pathological results, EBUS stages, and MDA stages were recorded. EBUS-TBNA sensitivity was found to be 82%, specificity 93%, NPD 65%, PPD 97%, and diagnostic accuracy 85% according to MDA stage N2/N3. Malignancy prediction based on US features showed that only the large short-axis diameter of the lymph node was statistically significant. After MDA evaluation, patients were categorized into two groups (Group 1: MDA stage N0/N1, Group 2: MDA stage N2/N3). For predicting Group 2, clinical, demographic, and imaging findings were analyzed through both univariate and multivariate analyses, and the sole predicting factor was N2/N3 disease in PET/CT. Patients with inconsistent EBUS and MDA TNM stages underwent reassessment, categorized into two groups. In patients with incompatible TNM stages have larger primary tumor diameter and higher N stages compared with PET/CT. In conclusion, based on the results of our study, EBUS appears to be the most suitable method for mediastinal staging and has a key role for operability decision-making in NSCLC. However, in cases of high suspicion of lymph node metastasis, re-evaluation of the patients, confirmation with surgery or MDA may be necessary.

Anahtar kelimeler

EBUS, Akciğer kanseri, Mediastinal evreleme, Lung cancer, Mediastinal staging

Alıntı

Terzi, O. E. (2024). Küçük hücre dışı akciğer kanseri evrelemesinde EBUS-TBNA duyarlılığının retrospektif değerlendirilmesi. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.