1985

Sarıçiçek, Münifer

Bu araştırma, kuzuların erken yaşta sütten keslerek entansif besiye alınmalarının kaşak kuzu besisi yöntemi uygulamadan daha ekonomik olup olmadığını ve bazı besi kriterlerinin etkilerini incelemek amacıyla düzenlenmiştir. Araştırmada hayvan materyali olarak 187 adet Tahirova kuzusu kullanılmıştır. Erken yaşta sütten kesilen gruba 115 kuzu, Kaşak kuzu besisi uygulanan gruba ise 72 kuzu ayrılmıştır. Sütten kesilen gruptaki kuzulara yem sanayi tarafından hazırlanan kuzu-buzağı besi yemi, Kaşak besiye alınan kuzulara ise ana sütünün yanı sıra buğday haşlaması, bakla ve mısır kırması, arpa belli oranlarda karıştırılarak besi süresince serbest olarak yedirilmiştir. Gruplara yine serbest olarak kuru yonca verilmiştir. Grupların günlük ortalama canlı ağırlık artışları sırasıyla 226.56 g ve 242.45 g olarak bulunmuş ve günlük ortalama canlı ağırlık artışları bakımından gruplar arasında görülen farklılık istatistik bakımından önemli bulunmuştur (P<0.05). Entansif besi yöntemi uygulanan gruptaki kuzuların 1 kg canlı ağırlık için toplam maliyeti kaşak besi yöntemi uygulanan gruptaki kuzuların maliyetinden daha ucuz bulunmuştur, Kuzuları erken sütten kesip anaları sağmak, yetiştirici için kaşak besi uygulamaktan daha ekonomik sonuçları vermektedir.
This research has been done in order to find out vhether it is more economical to wean lambs early in age and feed them intensively than applying to the conventional fattening method colled "Kaşak", Some fattening criteria were also considered in the study. Material which was composed of 187 head of Tahirova breed was divided into two groups and 115 lambs were early weaned while the reminings were belonged to "Kaşak fattening group. In the first group, lambs were raised together with their dams up to 49 th day after the date they were born, but dams were milked one time between 21 st and 49 th days after freshening date and two times between 49 th and finishing date of fattening period. Lambs that were early weaned were fed e feed prepared by. State feed Industry while the other group was fed a mixture of bean, maize and barley together with milk during the fattening period in an ad libitum basis as well as alfalfa hay. Average daily gains were 226.56 and 242.45 g respectively in the groups and the difference between groups in respect to this criterion was found to be statistically significant (P<0.05). Total cost of 1 kg live weight in the early weaned group was lower than the other group and it was concluded that early weaning provides the breeders to milk dams earlier and make more profit.

Kuzular, Kaşak besi, Entansif besi, Lambs, Intensive feed applied, Fattening criteria

Sarıçıçek, M. (1985). Kuzulara uygulanan kaşak besi ile entansif besinin bazı besi kriterlerine etkileri üzerinde bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.