2000

Holştayn ve Esmer ırk 2-4 yaşlı 24 inekte kurudaki dönemde hematokrit, hemoglobin, alyuvar ayını, ortalama alyuvar hacmi (OAH), ortalama alyuvar hemoglobini (OAHb), ortalama alyuvar hemoglobin yogunluğu (OAHb Y), akyuvar sayısı, kan pulcuklan ve sedimentasyon degerieri incelendi. Hematokrit değer, hemoglobin miktarı, OAH, OAHb, OAHbY, kan pulcukları yönünden ırklar arasında ve kuru dönemde iki periyod halinde incelenen kan örnekleri arasında önemli bir farklılık saptanmadı. Akyuvar ayısı Holştaynlarda 8.13xl03 /mm3 , Esrnerierde 5.82xl03 /mm3 olarak bulundu. Irklar arasındaki farklılık istatistiksel önemdeydi (P<0.05). Esmer ineklerde sedimentasyon degerieri 19.60 mm/sa, 23.33 mm/sa olarak bulundu. İki periyod arasında istatistiksel önemde farklılık saptandı.
Hematocrit, hemoglobin, red blood cell count, mean corpuscular volume (MCV), mean corpuscular hemoglobin (M CH), mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC), total leukocytes count, thrombocyte and sedimentation values were investigated in 2-4 years old 24 Holstein and Brown-Swiss cows at dry period. There were only statistically important difference in the respective hematocrit, hemoglobin, red blood cell count, MCV MCH, MCHC and blood platelets of dry period with two stages and breeds. White blood cell counts were 13 xİ0 mm , 5.82x103 /mm3 'in Holstein and Brown-Swiss cows respectively. Difference in leukocyte counts was statistically important (P<0.05). Sedimentation values were 19.60 rnmlhour, 23.33-mm/hour in Brown-Swiss cows. Difference in sedimentation values of stages in dry period was also statistically im portant

Holştayn, Esmer, Kan parametreleri, Holstein, Brown-swiss, Blood parameters

Cengiz, F. ve Yalçın, M. (2000). "Holştayn ve esmer ırk ineklerde kurudaki dönemde bazı kan parametrelerinin incelenmesi" Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(3),83-86.