Di̇l i̇ncelemeleri̇nde anlam bağının gereği̇

2000-06-01

Bilindiği gibi iletişim açısından dil, en yalın bir anlatımla kodlama ve kod çözme olarak tanımlanır.1 Sözcükler ise kodlanmış göstergelerdir. İnsan zihninin gücünü, yaratıcılığını, yeteneğini yansıtan dil, gösteren ve gösterilen diye adlandırılan iki yöne sahiptir. Bu da; dilin bir biçimsel, bir de anlamsal yanının olduğu ve dille iletişimin bu iki özellikle birlikte gerçekleştiği anlamına gelir. O zaman dil incelemelerinde, biçimbirimler, ilişki kurdukları bütün içinde hem biçim hem anlam yanlarıyla değerlendirilmeli ve çalışmalar bu doğrultuda olmalıdır.
As is known, from the standpoint of communication, language, in its simplest explanation, is defined as coding and decoding. Words are thus coded signs. This in turn means that language has both formal and semantic aspects and that communication through language is carried out with both these characteristics together. Language which reflects the power, creavitiy and capability of the human mind has two aspects which are categorized as desisnating and be designated. Therefore, in linguistics, morphemes should be evaluated with both their formal and semantic aspects in the total contex in which they appear and studies should be done in this direction.

Üstünova, K. (2000). ''Di̇l i̇ncelemeleri̇nde anlam bağının gereği̇''. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2(2), 107-116.