Batı Almanya'da arazi toplulaştırması

1990

Arazi toplulaştırması Batı Almanya'da tarımsal alanda üretim ve çalışma koşullarını iyileştirmek, kırsal alanın geliştirilmesini sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Parçalanmış arazilerin birleştirilmesi 16. yüzyılın ikinci yarısına kadar uzanmaktadır. Bu konudaki yasal düzenleme 1791 yılında çıkarılmıştır. Arazi toplulaştırma çalışmaları ile tarımın canlandırılması, özel kültür çeşitlerinin yetiştirilmesinin sağlanması, kırsal alanın korunması, köy imar ve yerleşim planlarının yapılması ve 'köy yenilenmeleri, geniş araziye ihtiyaç duyan kamu kuruluşlarına arazi temininin sağlanması gibi geniş kapsamlı çalışmalar yürütülmektedir. Arazi toplulaştırılması uygulamasındaki günün koşullarına uygun yasal düzenlemeler ve arazi toplulaştırılmasındaki otomasyon sayesinde yılda 300.000 Ha'ın üzerindeki arazinin toplulaştırılması gerçekleştirilmektedir.
Flurbereinigung in der Bundesrepublik Deutschland hat die Neuordnung des laendlichen Grundbesitzes mit dem Ziel der Verbeserung der Produktion und Arbeitsbedingungen in der Landwirtschaft sowie der Förderung der allgemeinen Landentwicklung zum Inhalt. Die zusammenlegungen der stark parzellierten Fluren gehen auf die zweiter Haelfte des 16. Jahrhunderts züruck. Die erste gesetzliche Regelung stamt schon aus dem Jahre 1791. Diesenı Zweck dienen die Zusammenlegung der parzellierten Grundstücke, die Bodenverbesserungsmasnahmen, die Aufstockung und Erneuerung der Laendliclıe Siedlungen, Landerwerb zur Errichtung öffentlichen Anlagen und die Landespflege. Durch die rechtzeitige Emeuerung der gesetzlichen Grundlage sowie die automationgeschützte Flurbereinigung werden jährlich rd. 3000.000 Ha. landwirt. schaftliche Flaeche bereinigt.

Batı Almanya, Arazi tapulaştırma, West Germany, Land deeds

Arıcı, İ. ve Korukçu, A. (1990). ''Batı Almanya'da arazi toplulaştırması''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(1), 105-114.