Din ve bilgi

1991

Deman, Th

Din, meşhur paskalcı antitezin ifadesiyle, filozofların ve bilginlerin Tanrı’sının değil de, İbrahim İshak ve Yakub’un Tanrı’sının buyruğudur. İnsan, derhal bu düşünceyi kabul etme temayülündedir. Felsefi bilgi insan ruhunda reaksiyon uyandırmaz. Buna sebep, felsefi bilginin, insanı zorunlu olarak Tanrı’yı inkâr et­mek zorunda bırakacağı veya insanla Tanrı’yı karşı karşıya getireceği düşüncesi değildir. Tersine, doğru yönlendirilmiş felsefi bilgi, "ilk sebep"in varlığına kadar yükselebilir, Tanrı’nın hem sıfatlarını, hem de İlâhî varlığa yaraşan "dışarıya doğ­ru" (ad extra) fiilleri açıkça dile getirir. Fakat bu bilgiyi geçerli kabûl edecek, ze­kâyı da, kendini teşkil eden doğrulamaların bir ürünü şeklinde düşünecek olur­ sak, böyle bir durumda ortaya çıkan şey din olmadığı gibi, o ruhta da barınamaz. En azından dinin yayılmak ve gelişmek için takip ettiği yol bu değildir. Dinî duy­gu ve fonksiyonunu geliştirmek için kim filozof olmayı düşünür? Dini, saf akılsı­nırlarına hapsetme iddiasının da teizmin de yanlışlığı buradadır. Aklî ibadetle yetinmesini istediğimiz kişi, bununla tatmin olmaz. Din fenomeninin dikkatli bir incelemesi, Aydınlanma Çağını karakterize eden o teşebbüslere benzer bir teşebbüse ümit bırakmaz.

Bu makale 20-26 Ağustos 1953 tarihinde, Brüksel'de toplanan XI Uluslararası Felsefe Kongresinde tebliğ olarak sunulmuştur.

Din, Bilgi, Aydınlanma Çağı, Dinî duygu, Ahlâkilik

Deman, T. (1991). "Din ve bilgi". çev. Zeki Özcan. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 3(3), 281-285.