2022-06-30

Kaya, Esma Nur

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışmanın amacı alkali bir kahvaltı öğününün normal bir kahvaltı öğününe kıyasla akut egzersiz performansı, besin alımı ve iştah üzerine olan etkisini araştırmaktır. Çalışmaya 18-25 yaş arasında olan fiziksel olarak aktif 10 gönüllü erkek birey katılmıştır. Tek kör cross-over deneme modeli ile yapılan çalışmada; aynı katılımcılara birer hafta ara ile bir alkali beslenen grup ve bir kontrol grubu (normal beslenme) olmak üzere 2 farklı deneme yapılmıştır. Tüm denemelerde katılımcılar, kahvaltı tüketiminden 2 saat sonra, tükeninceye kadar, kalp atım hızı rezervinin %80-85' inde yapılan koşu bandı egzersizine katılmışlardır. Farklı türdeki kahvaltı öğünlerinin egzersiz performansına etkilerini belirlemek için egzersiz -tükenme süresi ile egzersiz esnasındaki kalp atım hızı, sübjektif açlık ve yorgunluk hissi parametreleri değerlendirilmiştir. Bunların yanında egzersiz sonrası besin alımlarını değerlendirmek amacıyla egzersizden 1 saat sonra kek tüketimi gerçekleşmiş ve tüketilen miktarlar kaydedilmiştir. Verilerin analizinde bağımlı değişken T testi ile tekrarlı ölçümlerde varyans analizi kullanılmış olup anlamlı fark çıkması durumunda farkın nereden kaynaklandığının tespit edilmesi için Post-hoc testlerden Benferroni testi yapılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi için SPSS 22.0 bilgisayar programı kullanılmış ve anlamlılık p<0,05 kabul edilmiştir. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda; egzersizden önce tüketilen alkali bir kahvaltının koşu süresini uzattığı ve egzersiz sonrası besin alımını azalttığı gözlense de bu farklılıklar anlamlı bulunmamıştır. Bunula birlikte açlık ile ilişkili verilerde anlamlı sonuçlar gözlenmiş, alkali kahvaltı öğünü tüketen grupta hem egzersiz hem de kek tüketimi sonrası açlık parametreleri daha düşük bulunmuştur (p<0,05). Tüm bu veriler ışığında egzersiz öncesi alkali beslenmenin normal beslenmeye kıyasla; egzersiz performansına, iştaha, besin alımına ve yorgunluğa farklı bir etkisi olduğu söylenememiştir. Sonuç olarak, akut egzersiz öncesi tüketilen alkali bir kahvaltının koşu performansına anlamlı bir katkı sağlamadığı söylenebilir
The aim of this study was to investigate the effect of an alkaline breakfast meal on acute exercise performance, food intake and appetite compared to a normal breakfast. Physically active 10 volunteer male individuals (between the ages of 18-25) participated in the study. In the study conducted with a single-blind cross-over trial model; The same participants were given 2 different trials, one alkaline fed group and one control group (normal diet), with one week interval. In all trials, participants participated in treadmill exercise at % 80-85 of their heart rate reserve, 2 hours after breakfast consumption, until exhaustion. In order to determine the effects of different types of breakfast meals on exercise performance, exercise-exhaustion time and heart rate during exercise, subjective hunger and fatigue parameters were evaluated. In addition to these, in order to evaluate the food intake after exercise, cake consumption was realized 1 hour after the exercise and the consumed amounts were recorded. In the analysis of the data, dependent variable T test and analysis of variance in repeated measurements were used, and in case of significant difference, Benferroni test was used to determine the source of the difference. SPSS 22.0 computer program was used for statistical analysis of the data and significance was accepted as p<0.05. As a result of the statistical analysis; Although an alkaline breakfast consumed before exercise was observed to prolong running time and reduce post-exercise food intake, these differences were not significant. However, significant results were observed in the data related to hunger, and the fasting parameters were found to be lower in the group that consumed the alkaline breakfast meal after both exercise and cake consumption (p<0.05). In the light of all these data, pre-exercise alkaline diet compared to normal diet; It could not be said that it has a different effect on exercise performance, appetite, food intake and fatigue. As a result, it can be said that an alkaline breakfast consumed before acute exercise does not make a significant contribution to running performance.

Egzersiz, Alkali beslenme, Beslenme, Sodyum bikarbonat, Exercise, Alcali diet, Nutrition, Sodium bicarbonate

Kaya, E. N. (2022). Alkali kahvaltı öğününün akut egzersiz performansı, besin alımı ve iştah üzerine etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.