Kırsalın küreselleşmesi ve tüketim: Bursa Cumalıkızık örneği

2021-06

Bursa Uludağ Üniversitesi

Küreselleşme süreciyle birlikte belirli bir tarihsel ve kültürel arka planı bulunan kırsal alanlar tüketim ekseninde fiziksel, ekonomik ve sosyokültürel bir dönüşüm yaşamaktadır. Kırsal soylulaştırma süreciyle beraber bu alanlar, satış yapılabilir hale getirilerek tüketim toplumunun bireylerine sunulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Cumalıkızık’ta meydana gelen fiziksel, ekonomik, sosyal ve kültürel değişim sürecini incelemektir. Bu değişimi incelemek için nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Katılımcıların görüşlerini derinlemesine analiz edebilmek için bu yöntem tercih edilmiştir. Yarı yapılandırılmış sorularla gerçekleştirilen görüşmeler; ses kaydı ve notlar alınarak yapılmıştır. Görüşmeler Cumalıkızık’ta işletme sahibi olan yirmi üç kişi ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen bilgilere göre, Cumalıkızık’ın kırsal yapısı aşınmaya uğramış ve Cumalıkızık bir tüketim alanı haline gelmiştir. Kadın erkek arasındaki ilişkilerde, Cumalıkızık’ın ekonomisinde ve komşuluk ilişkilerinde tüketimin belirleyici bir rolü olduğu anlaşılmıştır. Bu süreçte Cumalıkızık’ın mimarisi de değişim göstermiş ve soylulaştırma hareketleri ile beraber fiziksel olarak yıpranmış köhne yapılar, tüketim ekonomisine dahil edilmiştir.
Rural areas, which have a certain historical and cultural background with the globalization process, experience a physical, economic and sociocultural transformation on the consumption axis. With the rural gentrification process, these areas are made available for sale and presented to the individuals of the consumer society. The purpose of this study is to examine the physical, economic, social and cultural change process occurring in Cumalıkızık. Qualitative research method was used to examine this change. This method was preferred in order to analyze the opinions of the participants in depth. Interviews with semi-structured questions; sound recording and notes were taken. The interviews were conducted with twenty three people who own the business in Cumalıkızık. According to the information obtained as a result of the interviews, the rural structure of Cumalıkızık has been eroded and Cumalıkızık has become a consumption area. It has been understood that consumption has a determining role in relations between men and women, in Cumalıkızık's economy and neighborly relations. In this process, the architecture of Cumalıkızık also changed and the physically worn out old buildings were included in the consumption economy with the gentrification movements.

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Memet Zencirkıran danışmanlığında, Medet Ali Özen tarafından yazılan "Küreselleşme sürecinde kırsalın dönüşümü ve tüketim: Bursa Cumalıkızık örneği" adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tüketim, Tüketim toplumu, Kırsalın dönüşümü, Kırsal soylulaştırma, Cumalıkızık, Consumption, Consumer society, Transformation of the countryside, Rural gentrification

Özen, M. A. (2021). ''Kırsalın küreselleşmesi ve tüketim: Bursa Cumalıkızık örneği''. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 40(1), 25-62.