İnbred yetiştirilen sıçanlarda idrar kesesi taşları ve seleksiyon

1983

Köksal, Yalçın

Laboratuvar hayvanlarından sıçanların inbred yetiştirilmesinde homojenite yönünden başarı, bilimsel şekilde yapılan seleksiyona bağlıdır. Çok sayıdaki seleksiyon metodlarından en önemlisi, genotip karakterlerdir. Metabolizma bozukluğundan ileri gelen idrar kesesi taşları da seleksiyonun bir sebebidir. Bu yayınımızda sıçanlarda ender görülen ve yetiştirme laboratuvarımızda tesadüf ettiğimiz idrar kesesi taşı vakasından ve bunun seleksiyon üzerindeki öneminden bahsedilecektir.
Der Erfolg in Hinscht auf die Homogenitat bei der Züchtung der Ratten durch Inzucht ist auf wissenchaftlichem Wege von der Selektion abhangig . Unter zahlreichen Methoden ist die Genotyp-Methode die bedeutendste bei der Selektion. Die Konkremente, die infolge einer Stoffwechselstörung auftreten, bilden eine Urschache in der Selektion. Mit dieser Beobachtung wird der Fall der Harnblasensteine und deren Bedenlung in der Selektion besprochen.

İnbred yetiştirilen sıçanlarda, İdrar kesesi taşları, Seleksiyon, Harnblasensteine

Güre, A. ve Köksal, Y. (1983). "İnbred yetiştirilen sıçanlarda idrar kesesi taşları ve seleksiyon". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2(1), 85-91.