Nörodejeneratif hastalık araştırmalarında drosophila melanogaster modeli

2020-08-10

Hazır, Cem
Bora, Gamze
Yurter, Hayat Erdem

Bursa Uludağ Üniversitesi

Drosophila melanogaster yaşam döngüsünün kısa olması, nükleotit dizisi bilinen küçük bir genoma sahip olması, insan hastalıklarına neden olan genlerin birçoğunun ortoloğunu bulundurması, temel hücresel olayların/sinyal yolaklarının korunmuş olması ve etik problem yaratmaması gibi önemli avantajları olan omurgasız bir canlıdır. Bu avantajlar sayesinde insan hastalıklarının modellenmesi mümkün olmuş ve patofizyolojilerin araştırılması, yeni genlerin ve genetik düzenleyicilerin tanımlanması, klinik çeşitlilik nedenlerinin açıklanabilmesi ve yeni tanı/tedavi geliştirme çalışmaları hız kazanmıştır. Bu derlemede Drosophila melanogaster’in model organizma olarak avantajları ve nörodejeneratif hastalıklarla ilişkili araştırmalarda kullanılmasına ilişkin bilgiler özetlenmiştir.
Drosophila melanogaster is an invertebrate organism which has several advantages including having a short life cycle, a small genome with known sequence, orthologues of several human disease genes, conserved cellular processes/pathways without ethical concerns. Due to these advantages, human disease modellling is possible and research areas such as investigating pathophysiology, identifying new genes/modifiers, understanding the reasons of clinic variability, developing new diagnostics/therapeutics have been accelerated. In this review, advantages of Drosophila melanogaster as a model organism as well as its use in neurodegenerative diseases are summarized.

Model organizma, Drosophila melanogaster, Genetik, Nörodejeneratif hastalık, Model organism, Drosophila melanogaster, Genetics, Neurodegenerative disease

Hazır, C. vd. (2020). ''Nörodejeneratif hastalık araştırmalarında drosophila melanogaster modeli''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 46(2), 237-245.