Kıbrıs’ta birlikte yaşama sanatı: Gürpınar Köyü örneği

Keser, Ulvi
Özdemir, Muharrem

Tarih boyunca göçler ve sorunlar adası olarak bilinen Kıbrıs Adası’nda bugüne kadar pek çok topluluk yerleşmiş, yaşamış ve egemenlik sürmüştür. Yahudiler ve Ermeniler yanında özellikle azınlıklar bağlamında adada adından söz edilmesi gereken bir azınlık topluluk ise Marunilerdir. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar ağırlıklı olarak 5 Maruni Köyü’nde yaşayan Marunilerden çoğu harekâtın ardından yaşadıkları köyleri terk ederken sadece Kormacit (Koruçam) ve Karpaşa Köyleri’nde yaşamaya devam ederler. Halen KKTC’de ağırlıklı olarak sadece Koruçam (Kormacit) ve Karpaşa Köyleri’nde yaşayan Maruni azınlık toplumlararası çatışmalara ve huzursuzluklara inat barış ve dostluk havasını korumaya devam etmektedir. Dini inançlarını herhangi bir kısıtlamaya uğramadan yerine getiren Maruniler başta AB, GKRY ve Yunanistan olmak üzere bazı ülkeler tarafından kaşınarak sorun haline getirilmeye çalışılsa da KKTC’de barış ve hoşgörü ortamı içinde yaşamakta ve Kıbrıslı Türklerle herhangi bir sorunları bulunmamaktadır. KKTC’nin en güzel renklerinden birisi olan Marunilerin gerek hoşgörü gerekse inanç turizmi bağlamında lokomotif görevi taşıdığı açıktır. Bu çalışma kapsamında halen askeri bölge dâhilinde olan ve bir atölye çalışması yapılarak tekrar eski sahiplerine verilmesi planlanan Gürpınar köyü esas alınarak bu köyde yaşayanların kökenleri araştırılacak, sosyal ve kültürel hayatları yanında tarihi geçmişlerine yer verilecek ve sayıları gittikçe azalan bu toplumun KKTC sosyal hayatına, inanç turizmine ve özellikle KKTC’nin meşruiyetinin tanınması çalışmalarına katkısı ortaya konulacak; çalışmanın tamamlanması aşamasında sözlü tarih kaynaklarından da istifade edilecektir.
A good many societies have dwelled, lived and kept sovereignty in the island of Cyprus known to be that of the problems, and the immigrations throughout the history. Maronites are one of those minority groups who have lived on the island in addition to the Armenians, and the Jewish society. Subsequent to the 1974 Peace Operation, most of the Maronite people have left their homes and gone away, but some people in Karpasia and Kormakitis continued to live in their villages. Today the Maronites living mostly in Kormakitis try to live in harmony and peace with the Turkish Cypriot society despite of the international difficulties and the hardships. Even if the Maronite society living in Turkish Republic of Northern Cyprus are in peace and harmony, they sometimes suffer to be provoked by the some organizations and some countries against Turkey and the TRNC as well. Being one of the most interesting and marvelous colors of the country, Maronites have a super mission to show the tolerance in the light of belief ourism and the religion too. This scientific study will focus on one of the those villages named Gürpınar which is now accepted to be within the military zone, the original roots of the people in the village, social, cultural and historical background of the village as well as those of the villagers, and some assumptions so as to show the legality and the recognition of TRNC, making mostly use of the oral interviews.

Gürpınar, Kıbrıs Barış Harekâtı, Kıbrıs, Maruniler, İnanç, Maronites, Cyprus Peace Operation, Cyprus, Belief

Keser, U. ve Özdemir, M. (2016). "Kıbrıs’ta birlikte yaşama sanatı: Gürpınar Köyü örneği". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 35(2), 231-256.