Hadislerin ışığında sahabe isimleri

1991

İsîm, insanları tanımaya yarayan ve birbirinden ayıran bir semboldür. İslam Peygamberi insanların önce inanç ve düşüncelerini düzeltmeye çalışmış, sonra da isimlerini güzelleştirmelerini tavsiye etmiştir. Bu istikamette de bazı Sahâbîlerin uy­gun olmayan isimlerini kendisi değiştirmiş, bazı çocuklara da güzel isimler ver­miştir. Ama Sahâbîlerin çoğu Islamdan önce aldıkları isimleri kullanmaya devam etmiş, Hz. Peygamber de bunlara ses çıkarmamıştır. Toplum tarafından yadırgan­mayan isimlerin anlam ve kelime yapısına bakılmamış, bu isimlerden bir çoğu ne­silden nesile aynen intikal ederek günümüze kadar ulaşmıştır. Lakap, künye ve nisbet de Ashab arasında çok yaygın olarak kullanılmış, bir çok Sahâbî ismiyle değil, künyesiyle meşhur olmuştur.
Dieser artikel enthaelt die analyse den namen von ashab nach ûberlieferung des islamischen prophet.

Hadis, Sahabe, Ashab, Peygamber, Prophet

Başaran, S. (1991). "Hadislerin ışığında sahabe isimleri". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 3(3), 77-88.