1981

Kayhan, Önder

Bursa Üniversitesi

Derin dokuların ısıtılması birçok hastalığın tedavisinde önemli bir yer tutar. Süregen nonspesifik erıfüksiyonlardan biri olan maksiller sinüzit de bu tip hastalıklardan biridir. Yaptıyımız kaynak taramasında şu anda kliniklerde çok yaygın olarak kullanılan, kısa dalga diatermi (KDD) ve mikro dalga diaterminin (MDD) maksiller sinuzit tedavisindeki yeri ve öneminin oldukça tartışmalı olduğunu, son yıllarda bu konuda yeni bir çalışma yapılmamış olduğunu gördük. Bunun yanı sıra bu iki tedavi ajanının birbirlerine olnn avantaj ve dezavantajlarının da uzun süredir bir klinik çalışma ile belirtilmemiş olduğunu da gördük. Her iki soruya bir cevap aramak amacıyla, Mayıs 1981 - Eylül 1981 tarihleri arasında Bursa Tıp Fakültesi, Fizik Tedavi, Rehabilitasyon ve Hidroklimatoloji polikliniğine başvurun 34 hastada saptanan 58 maksiller sinüsit olgusunu iki diatermi ajanına eşit miktarda bölerak tedaviye aldık. Tüm ek tedaviler kesilerek 10'ar seans 10 dk. süreyle derin ısı uygulaması yaptık. Çalışmadaki para- metrelarimiz; nasal-postnasal akıntı, tıkanıklıkı narı ve radyolojik görünüm idi. KDD ve MDD nin organizmadaki tormel ve nanterrnal etkileri, endikasyon ve kontrendikasyonları, uygulama prensipleri, iki ajanın bir diyerine olan üstünlükleri son görüşlerin ve klasik bilgilerin ışığı altında yeniden gözden geçirildi. Elde ettiğimiz sonuçlara göre: 1. Derin ısı uygulaması (diatermi) maksiller sinüzitleri yüksek başarıyla tedevi edilebilen bir yöntemdir, yan etkisi saptanmamıştır. 2. KDD ve MDD, maksiller sinüzit tedavisinde birbirlerine belirgin bir üstünlük göstermemekte, aynı oranlarda başarılı olmaktadırlar.

Kısa dalga, Mikrodalga diatermi, Subakut, Maksiller sinüzit

Kayhan, Ö. (1981). Kısa dalga ve mikrodalga diatermi ile subakut ve kronik maksiller sinüzit tedavisinin klinik ve radyolojik sonuçları. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Üniversitesi Tıp Fakültesi.