1991

Bu çalışmada, Kayseri Yoncası (Medicago Sativa L.)'nda sıra aralığı sulama ve fosforlu gübre seviyelerinin üretilen tohumların çimlenme hız ve güçlerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırmada kullanılan tohumlar, daha önce Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Enstitüsünde 27, 54, 81 cm'lik sıra aralıklarının % O, % 30, % 60 toprak faydalı rutubet seviyesindeki sulamaların; 05 ve 10 kg/da P20 5 seviyeli gübre uygulamaların yoncada tohum verimi ve verim kriterleri üzerindeki etkilerini araştırmak üzere yürütülen bir araştırmada 1982 yılında üretilmiş ve altı yıl süre ile oda şartlarında muhafaza edilmiş tohumlardır. Araştırma sonuçlan sulama rejiminin yonca tohumunda çimlenme gücü ve çimlenme hızını istatistiksel anlamda önemli derecede etkilediğini göstermiştir. Değişik sıra aralıkların, farklı fosforlu gübre seviyelerinin ve bunların interaksiyonlarının tohumları çimlenme güç ve hızlarına etkileri ise istatistiksel olarak önemsiz bulmuştur.
In this study, tlıe effects of row spacing, irrigation and phosphorus fertilizer levels on gemination strength and germination speed of seeds in Kayseri alfalfa were examilıed. Seeds used in the study are the seeds produced in 1982 in a field research conducted on Agricultural Research Enstitute of Agriculture Faculty of Atatürk University, and kept under room conditions for six years in order to inspect the effects of row spacings (27, 54, 81 cm apart), irrigation kevels at % O , % 30 and % 60 available soil moisture and phosphorus application levels at 0-5-10 kg/da P2O5 on the seed yield and components of alfalfa. The results of the research indicated that the irrigation regime had significantly influenced the gemination strength and germination speed of alfalfa seed. On the other hand, neigther gemination strength nor gemination speed was affected by row spacing and phosphorus fertilizer. As a result, it was concluded that six and eight irrigations applied in each growing season at % 30 and % 60 levels of available soil moisture had increased the germination strength and germination speed of alfalfa seed under research conditions.

Kayseri yoncası, Sulama, Çimlenme, Fosfor gübre, Kayseri clover, Irrigation, Germination, Phosphorus fertilizer

Çelik, N. ve Kuzuoğlu, E. (1991). ''Kayseri yoncası (Medicago Sativa L.)'nda sıra aralığı, sulama ve fosforlu gübre uygulamalarının tohumların çimlenme hızı ile çimlenme gücüne etkileri''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1), 133-142