Özyeterlilik inancı ve öğrenme performansının geliştirilmesine ilişkin yazın taraması

Kotaman, Hüseyin

‘Özyeterlilik inancı’ kişinin belirli bir işi yapabileceğine dair duyduğu inancı ifade eden bir kavramdır ve bu inancın düşük veya yüksek olması güdülenmeyi etkilemektedir. Bu makalede özyeterlilik inancı kavramı tartışılmıştır. Kavram tanımlanmış ve güdülenmeye ilişkin diğer kavramlardan ayırt edilmesi sağlanmıştır. Ayrıca, özyeterliliğin eğitim açısından önemini vurgulayan araştırmalar tartışılmıştır. Özyeterliliğin kaynakları ve bu kaynaklar aracılığıyla öğretmenlerin, öğrencilerin özyeterlilik inançlarını nasıl geliştirebilecekleri işlenmiştir. İncelemenin sonunda öğretmenlere, öğrencilerinin özyeterlilik inançlarını geliştirmelerinde yardımcı olacağı düşünülen öneriler getirilmiştir.
Self-efficacy is a motivational component of socio-cognitive theory. This article discuss concept of self-efficacy belief. Article provides description of self-efficacy concept to distinguish it from other related motivational concepts. Investigator presents articles that emphasize the importance of self-efficacy for education. Sources of self-efficacy and methods of increasing students’ self-efficacy are discussed through the article. Finally investigator suggests some application to teachers, which would help them to increase their students’ self-efficacy

Özyeterlilik inancı, Self-efficacy, Öğrenme performansı, Özyeterlilik kaynakları, Learning performance, Sources of self-efficacy

Kotaman, H. (2008). "Self-efficay belif and enhancement of learning performance". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21(1), 111-133..