1985

Çekgül, Erol
Şener, Erdoğan

Koç spermasının sulandırılarak ve değişik yöntemler uygulanarak tohumlama da kullanılmasından elde edilecek dölveriminin saptanması amacıyla yapılan bu çalışmada, Karacabey Harasında yetiştirilen 4 Merinos koçu ve 250 Merinos koyunu kullanıldı Koçlardan alınan spermalar gerekli makroskopik ve mikroskopik muayeneleri yapıldıktan sonra süt tozu sulandırıcısı ile sulandırıldı ve ısısı 5°C'ye düşürüldükten sonra 5 ayrı yöntemle tohumlama da kullanıldı. Sonuçta sulandırılmış sperma uygulamasının taze spermaya nazaran düşük dölverimi sonucu verdiği, sulandırılmış spermanın payetler içerisinde ya da prostaglandin katıldıktan sonra tohumlamada kullanılmasının dölverimi sonuçları bakımından yararlı olduğu, sabah ya da akşam tohumlamalarda dölverimleri arasında bir fark bulunmadığı saptand.
Der mit dem Milchpulver verdünntte Schafbock samen wurde bei 5 verschiedenen Methode in Karacabey Gestüt an Besamung verwendet. Die Versuchen wurden bei der 4 Schafböcken und 250 Schafen durchgeführt. In allen 5 Untersuchungsinstutionen wurde das Ejekülat von Schafböcken mit der künstlichen Vagina entnommen, nachdem die erforderlichen makroskopischen und mikroskopischen Untersuchungen mit den Milchpulver verdünnt wurden. Nach dem die Temperatur des Spermas auf 5°C reduziert wurde, wurde die Besamung durchgeführt. Schlussfolgerungen: 1. Mit dem nicht verdünnten Samen wurde die bessere Ergebnissen nach dem verdünnten Samen entnommen. 2. Wenn man dem Samen Prostaglandin F2a hinzufügt wird, wird die bessere Fruchtbarheitsergebnissen gewonnen. 3. Es wurde festgestellt, dass es keine grossen Unterschiede zwichen Morgen und Abendbesamung gab.

Ram, Semen, Artificial Insemination, Strow, Prostaglandin, F2a

Gökçen, H. vd. (1985). "Çeşitli yöntemlerle tohumlamada kullanılan sulandırılmış koç spermasının dölverimi üzerinde araştırmalar". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 4(1-2-3), 63-68.