Ankara ve civarındaki koyun ve keçilerde kış ixodidae'leri üzerine araştırmalar

1982

Güler, Sıtkı

Ixodidae ailesine bağlı bazı kene türleri, yaz mevsiminin dışında bilhassa kış aylarında koyun ve keçilerde parazitlenmektedirler. Dört yıl süreyle yapılan bu araştırmada, lxodidae kenelerinin, Ankara ve civarındaki koyun ve keçilerde, hangi aylarda parazitlendikleri saptanmaya çalışılmıştır. Haemaphysalis inermis 'in, Şubat-Haziran ayları arasında hayvanların kulak kepçesi dışı ve içinde; Haemaphysalis punctata'nın Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında kulak kepçesi içi ve dışı, karın, sternum üzeri ve boynun alt taraflarında ; Haemaphysalis otophila ve Haemaphysalis sulcata'nın Eylül, Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında boyun altı, sternum üzeri ve ön bacak aralarında; Dermacentor reticulatus 'un Ağustos, Eylül, Ekim aylarında ince derili vücut bölgelerinde, Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında boyun altı, sternum üzeri, ön bacak aralarına yerleştikleri saptanmıştır. H. otophila , H. sulcata ve D. reticulatus 'un koyun ve keçilerde yerleştikleri boyun altı, sternum üzeri ve ön bacak aralarında deride yaralar oluşturdukları gözlenmiştir.
Die manche Zeckenarten von der Ixodidae Familien, die bei der Schafe und Ziegen parasitieren, befinden sich ausserdem Sommer haufig in der Wintermonaten. Die Untersuchung dauerte 4 Jahre. Mit dieser Untersuchung Wurde in Ankara und ihrer Umgelung bei Schafe und Ziegen die vorkommende Ixodidae festgestellt. Haemaphysalis inermis wurden zwischen Februar-Juni bei der aussen und innen Ohrmuschel von Tieren gefunden. Haemaphysalis punctata wurden uon Dezember bis Maerz auf der Ohrmuschel, auf dem Bauch, auf der Sternum und auf dem Doppelkinn festgestellt. Haemaphysalis otophila und Haemaphysalis sulcata wurden von September bis Maerz auf dem Doppelkinn, auf der Sternum und Zwischen der Vorderbeinen beobachtet. Dermacentor reticulatus Wurden Zwischen August- Oktober bei der Gebieten mit der dünne Hant des Körpers gefunden. Auch von Oktober bis Maerz Wurden sie auf dem Doppelkinn, auf der Sternum und Zwieschen den Vorderbeinen festgestellt. Haemaphysalis otophila, H. sulcata und Dermacentor reticulatus, die beider Schafe und Ziegen befinden sich, uerursachen im Haut die Wurden und Schaden.

Koyun ve keçilerde, Kış ixodidae, Untersuchungen über ixodidae, Kene

Güler, S. (1982). "Ankara ve civarındaki koyun ve keçilerde kış ixodidae'leri üzerine araştırmalar". Bursa Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 1(2), 45-54.