Ergonomik risk analizi yöntemleri ve metabolik hız hesabı yazılım uygulaması

2022-01-06

Bursa Uludağ Üniversitesi

Ergonomik açıdan uygun olmayan çalışma koşullarının sırt, boyun, omuzlar, üst ve alt ekstremitelerde, kas iskelet sistemi rahatsızlıklarına neden olduğu bilinmektedir. Bu rahatsızlıklar fiziksel güç gerektiren ve tekrarlayan işleri yapan çalışanlarda sıklıkla görülmekte, ayrıca üretimdeki verimliliğin de düşmesine yol açmaktadır. Bu çalışmada, işletmelerde çalışanlara daha kolay bir şekilde ergonomik risk analizi yöntemlerini uygulamak ve analiz sonuçlarını karşılaştırabilmek amacı ile ergonomik risk analizlerini ve metabolik hız hesabını içeren bir yazılım uygulaması tasarlanmıştır. Geliştirilen yazılım, REBA, OWAS, RULA, NIOSH Aksiyon Sınırı (AL), Tavsiye Edilen Ağırlık Sınırı (RWL), ManTRA, ROSA ve HMD yöntemlerini içermektedir. Yazılım ayrıca, farklı koşullarda çalışanın harcadığı enerjiyi hesaplayarak ortaya koyduğu metabolik hızı hesaplayan bir modül ihtiva etmektedir. Gerçekleştirilen risk analizleri ve hesaplamaların detayları ve sonuçları MS Access veri tabanında depolanmaktadır. Çalışanın mevcut ve iyileştirilmiş risk analizi sonuçları, daha sonra karşılaştırma yapabilmek amacıyla geliştirilen raporlama ara yüzü ile incelenebilmektedir. Yazılım, ISO/IEC 25010:2011 kalite standartlarına göre ergonomi uzmanlarınca değerlendirilmiş ve uygulamanın firmalar için kullanılabilirliği ve uygunluğu sunulmuştur.
Ergonomically poor working conditions are known to cause musculoskeletal disorders in the back, neck, shoulders, upper and lower extremities. These disorders are frequently seen in workers who perform repetitive and physically demanding jobs, and they also lead to a decrease in productivity. In this study, a software application including ergonomic risk analysis and metabolic rate calculation was designed in order to apply ergonomic risk analysis methods to workers in businesses more easily and to compare the analysis results. The developed software includes REBA, OWAS, RULA, NIOSH Action Limit (AL), Recommended Weight Limit (RWL), ManTRA, ROSA and HMD methods. The software also includes a module that calculates the metabolic rate revealed by calculating the energy consumed by the worker in different working conditions. The details and results of the risk analyzes and calculations performed are stored in the MS Access database. The current and improved risk analysis results of the workers can be examined with the reporting interface developed for later comparison. The software was evaluated by ergonomics experts according to ISO/IEC 25010:2011 quality standards and the usability and suitability of the application for companies were presented.

Ergonomi, Yazılım kalitesi, Ergonomik risk analizleri, Metabolik hız, ISO/IEC 25010:2011, Ergonomics, Software quality, Ergonomic risk analysis, Metabolic rate

Aydın, F. vd. (2022). ''Ergonomik risk analizi yöntemleri ve metabolik hız hesabı yazılım uygulaması''. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 27(1), 341-360.