Hidatidoz ve halk sağlığı yönünden önemi

2001-08-29

Echinococcosis (Hidatidoz) halen Türkiye’de ve dünyada ciddi sağlık sorunu olan en önemli helmintik zoonozlarından biridir. Hayvan yetiştirme endüstrisinde büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Etken parazit türlerinin yaşam siklusunu tamamlayabilmesi için iki memeli konağa ihtiyacı vardır. Son konak daima karnivorlar olup arakonakların tamamı ise insan dahil memelilerdir. Enfeksiyonun klinik ve ekonomik önemi neredeyse tamamen metacestoda’nın neden olduğu lezyonlara bağlıdır. Son yıllarda halkın eğitimi, hijyen şartlarının iyileşmesi, düzenli olarak antelmentiklerle yapılan ilaçlamalar ve hazır köpek mamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte, gelişmiş ülkelerde hastalığın yayılmasında azalmalar olmuştur. Fakat, bütün koruyucu önlemlere rağmen, enfeksiyon Türkiye’de hala ciddi bir sağlık problemidir. Bu derlemede Hidatidoz’un halk sağlığı açısından önemi ele alınmış, teşhis ve tedavisindeki gelişmeler gözden geçirilmiştir.
Echinococcosis (Hydatidosis) is one of the most important helmintic zoonosis which is still a serious health problem in Turkey and in the World. It causes substantial economic losses in the farm-animal industries. Causative parasite species require two mammalian hosts for completion of its life cycle. The definitive host is always a carnivore and the intermediate hosts are all mammalians including man. The clinical and economic significance of the parasite are almost completely confined to infection with the metacestode. In the last decade, the incidence of the hydatidosis is decreasing in the devoloped countries due to the educational programmes, improvement of the hygienic conditions, regular medical treatments with anthelmintics and using of the ready-made dog food. But inspite of all the preventive measures, infection is still a serious health problem in Turkey. This review, over looks the importance of the hydatidosis from the point of the public health, and the improvements made in the diagnosis and treatment of hydatidosis

Hidatidoz, Echinococcosis, Halk sağlığı, Hydatidosis, Public health

Akyol, Ç. V. (2001). "Hidatidoz ve halk sağlığı yönünden önemi". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 20(3), 137-142.