No Thumbnail Available

1979

Sarıçoğlu, Ahmet

Bursa Üniversitesi

Üç yıl içinde 113 hastanın 155 gözüne ksenon fotokoagülasyonu yapılmıştır. Değişik nedenlerle fokal tip uygulama yapılan 31 göz değerlendirme dışı bırakılarak, panretinal fotokoagülasyon uygulanan 124 diabetik retinopatili gözde alınan sonuçlar incelenmiştir. Olguların maküla ödemi, görme , genel fundus görünümü ve disk neovaskülarizasyonu yönünden değerlendirilmesi sonucunda Fotokoagülasyonun maküla ödeminin, disk neovaskülarizasyonunun, fundus görünümünün ve görmenin korunması veya düzeltilmesi yönünden kısmen etkili olduğu sonucuna varılmıştır. 36 Ay sonunda yaklaşık % 60,2 olguda fotokoagülasyona rağmen görme keskinliğinde azalma meydana gelmiştir. Hiper glisemist ve hipertansiyonu kontrol altına alınamıyan olgularda fotokoagülasyondan olumlu etki beklenemiyeceği kanısına varılmıştır.

Diabetik retinopati tipleri, Disk neovaskülarizasyonu, Ksenon ark fotokoagülatör, Panretinal fotokoagülasyon

Sarıçoğlu, A. (1979). Diabetik retinopati tipleri ve disk neovaskülarizasyonu üzerine ksenon ark fotokoagülatör ile uygulanan panretinal fotokoagülasyonun değerlendirmesi. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Üniversitesi Tıp Fakültesi.