Türkiye’de ısı yalıtım malzemelerine uygulanan deney yöntemlerinin incelenmesi

2024-02-07

Dindar, Dilara

Bursa Uludağ Üniversitesi

Kentleşme ve nüfus artışı gibi sebeplerden kaynaklı zaman içerisinde enerji tüketiminde artış gözlenmiştir. Enerjinin ve enerji kaynaklarının korunmasının oldukça önemli bir konu haline gelmesiyle yapılarda enerji verimliliğini sağlayabilmek amacıyla ısı yalıtımı uygulamaları ortaya çıkmıştır. 1970’ler ile yapılarda ısı yalıtım malzemelerinin uygulamaları artmış ve bu uygulamaların kontrolü amacıyla çeşitli yönetmelikler ve standartlar ortaya çıkmıştır. Isı yalıtım malzemelerinin CE işaretine sahip olması ve dahil oldukları malzeme standardına uygun olması gerekmektedir. Isı yalıtım malzemelerinin bu standartlara uygunluğunun sağlanması ve kontrolü amacıyla çeşitli deneysel yöntemlere başvurulmaktadır. Bu doğrultuda çalışma, Türkiye’de ısı yalıtım malzemelerine uygulanan deneysel kontrol yöntemlerini standartlar doğrultusunda incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Tezin birinci bölümünü oluşturan giriş kısmında çalışmanın kapsamı ve ısı yalıtımı ile ilgili genel bir bilgilendirme yapılmıştır. Tezin ikinci bölümü kuramsal temeller ve kaynak araştırmasında ısı yalıtım kavramı ve tarihsel gelişimi, ülkemizde ısı yalıtımı üzerine hazırlanmış mevzuatlar ve standartlar, ülkemizde inşaat uygulamalarında sıklıkla karşımıza çıkan taş yünü, cam yünü, XPS ve EPS ısı yalıtım malzemelerinden bahsedilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümü materyal ve yöntem kısmında ısı yalıtım malzemelerine uygulanan deney yöntemleri standartlar doğrultusunda incelenmiştir. Ardından Bursa İli'nde yer alan 150 mimarlık ofisi ile alan çalışması gerçekleştirilmiştir. Tezin dördüncü bulgular bölümünde alan çalışmasından elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Tezin son bölümü olan sonuç bölümünde yapılarda kullanılan ısı yalıtım malzemelerinin kalitesinin, deneysel kontrol yöntemlerinden geçmesinin ve standartlara uygunluğunun denetlenmesinin önemi ortaya konmuştur.
An increase in the energy consumption has been observed over time due to reasons such as urbanization and population growth. As the protection of energy and energy resources has become a very important issue, thermal insulation applications have emerged to ensure energy efficiency in buildings. With the 1970s, the applications of thermal insulation materials in buildings have increased and various regulations and standards have emerged to control these applications. Thermal insulation materials must have the CE marking and comply with the material standard in which they are included. Various experimental methods are used to ensure and control the compliance of thermal insulation materials with these standards. In this direction, the study has been prepared to examine the experimental control methods applied to thermal insulation materials in Turkey in line with the standards. In the introductory part, which is the first part of the thesis, a general information about the scope of the study and thermal insulation is given. In the second part of the thesis, in the theoretical foundations and source research, the concept of thermal insulation and its historical development, legislation and standards prepared on thermal insulation in our country, rock wool, glass wool, XPS and EPS thermal insulation materials which are frequently encountered in construction applications in our country are mentioned. In the third part of the study, in the material and method section, the test methods applied to thermal insulation materials were examined in line with the standards. Then, field work was realized with 150 architecture offices in Bursa. In the fourth findings section of the thesis, the data obtained from the field study were evaluated. In the conclusion section, which is the last part of the thesis, the importance of inspecting the quality of thermal insulation materials used in buildings, passing through experimental control methods and conforming to standards is revealed.

Isı yalıtımı, Isı yalıtım malzemesi, Deneysel kontrol yöntemi, Standart, Thermal insulation, Thermal insulation material, Experimental control method, Standard

Dindar, D. (2024). Türkiye’de ısı yalıtım malzemelerine uygulanan deney yöntemlerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.