Sıçanlarda hidratasyon durumunun renal konsantrasyon yeteneği üzerindeki etkisi

1979

Peynircioğlu, Sezgin

Bursa Üniversitesi

Renal konsantrasyon testi klinik ve deneysel araştırmalarda tubulus fonksiyonlarının ölçümünde kullanılan en güvenilir böbrek fonksiyon testlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Ancak, testten önce sıvı yüklenen organizmaların renal konsantrasyon yeteneğinde defekt oluşması nedeniyle hiperbidrate organizmalarla yapılan araştırmalarda bu güvenilir testen yararlanılamamaktadır. 105 adet erkek saçanda yürütülen araştırmaınızda, biperbidratasyon ve debidratasyon durumlarında renal konsantrasyon yeteneğinde oluşan değişiklikler ve bu değişiklikleri elimine edebilecek basitbir yöntem araştırılmıştır. Araştırmaınızda birer hafta süre ile hiperhidrate ya da debidrate edilen sıçanların renal konsantrasyon yeteneğinde kontrol verilerine göre % 24 oranında geriye dönüşümlü bir defekt oluştuğu (P < 0.001 ) ve bu defektin "testten önce 2 gün süreyle hayvanlara serbest çeşme suyu verilmesi 11 yöntemiyle elimine edilebileceği saptanmıştır. Sonuç olarak, sıçanların çeşitli hidratasyon durumlarıyla yürütülen araştırmalardaki bulguların değerlendirilmesinde renal konsantrasyon testinin, yukarıda uyguladığımız yöntemle, güvebilir bir şekilde kullanılabileceği kanısına varılmıştır.

Böbrekler, Sıçanlarda hidratasyon durum, Renal konsantrasyon

Peynircioğlu, S. (1979). Sıçanlarda hidratasyon durumunun renal konsantrasyon yeteneği üzerindeki etkisi. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Üniversitesi Tıp Fakültesi.