1990

Bu araştırma kuzu buzağı besi yemi ile beslenen kuzularda, bazen böbrek ve ya sidik kesesinde idrar taşı şekillendiğinin kanıtlanması, bu oluşumun patolojisi, biyokimyası ve önlenmesi için planlanmış ve iki alt proje şeklinde yürütülmüştür. Bu kısımda, besiye alman kuzulara profilaktik olarak derialtı Vitamin-A enjeksiyonların, sularına eklenen (40 mg/litre) Potassium hydroksit ile idran alkalileştirmenin ayrı ayrı veya birlikte uygulandıktan sonra üç aylık deneme süresince, aralıklı kesimler sonucu saptanacak bazı kesim ve karkas özellikleri ile besi performansına etkileri üzerinde durulmuş ve elde edilen değerler, deneme grupları arasında karşılaştırılarak, istatistik önemleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Kuzular besi başlamadan önce 30'ar başlık 4 gruba ayrılmıştır. Birinci grup kontrol grubu olarak, yalnız pelet haldeki besi yemi ile beslenmiş ve normal artezyen suyu verilmiştir. İkinci gruptaki 30 baş kuzuya, ürolithiasis'ten konuma amacıyla besi süresince Vitamin-A enjeksiyonu ( 125.000 IU /15 gün, deri altına) üçüncü grubun içme suyuna, alkalileştirmek suretiyle koruma amacıyla Potassium hidroksil katılmış, dördüncü gruptaki 30 baş kuzu ise, hem Vitamin-A, hem de alkalizasyonu birlikte uygulanması için kullanılmıştır. Kuzular, besi süresince her dört hafta sonunda, her gruptan 10'ar baş kuzu kesilerek bazı kesim ve karkas özellikleri saptanmıştır. Deneme sonunda, geri kalan 10'ar baş kuzunun da kesilmesiyle araştırma üç ayda tamamlanmıştır. Besi performansın saptanmasına ek olarak patolojik, biyokimyasal, fizyolojik incelemeler için de kuzulardan gereken örnekler alınarak laboratuvar analizi yapılmıştır.
This multipurpose study was set up to determine the possible preventive effects of s.c., Vitamin-A injections (125.000 IU/15 days) and alkalized drinking water supply (Potassium lıydroxyde 40 mg/litre) Ad libitum, against Ovine urolithiasis that causes sudden deaths due to the blocking of urinary tract, together with the evaluation of fattening performance reflected by oie carcass characteristics of male Merino lambs. After cessation of breast feeding by mothers, lambs were allocated into 4 groups, each consisted of 30 heads. First group serving as controls, received pelleted feed concentrate being marketed as feedlod feedstuff for lanıbs and calves. The second group was given additional Vitamin-A, as the third group lambs received alkalinized drinking water. The fourth group was treated with both of Vitambı-A and alkalinized water to determine the additive effects, if any, of these two supplements. By the end of the first and second months of study 10 lambs from each group were slaughtered in order to obtain the live body weights, gains and caress characteristics. And the fattening was terminated by the completion of the third nıonth.The comparative statistical analyses of above mentioned parameters, obtained at eaclı time interval did not reveal arıy statistically important variation, as the result of prophylactic supplementation of Vitamin-A alkalized water, that by be recommended for the prevention of possible Ovine urolitJıiasis, during commercial or public fattening of lambs.

Merinos, Kuzu, Konsantre yemle besleme, Vitamin-A, Besi perfermansı, Fattening performance, Lamb, Feeding with concentrated feed, Merino

Ertürk, E. vd. (1990). ''Merinos erkek kuzularının konsantre yemle beslenmesi sonucu şekillenen böbrek ve mesane taşlarının patolojisi, biyokimyası ve sağıtımı konusunda bir araştırma''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(1), 83-92.